WEB-LOG 2024


Een Ezel

Onze start was niet heel scherp, Thekwini en Smyling deden het goed en lagen als eerste op de Maas. Wij, team Feniks als derde en daarachter Houwezo en Tyngeling met een bijzondere samenstelling, Stan van Joli zat nu bij Tristan in de Yngling mooi combinatie en hoe brachten ze het er vanaf?

Na twee weken regen en geen wind mochten we eindelijk weer los, onze trouwe starters Sjaak en Jeannette gaven om half acht het verlossende startsein. Henk en Annemiek waren gelukkig ook weer van de partij, ze hadden weer tijd gevonden na hun verhuizing. Scherp als een pas geslepen mes gingen ze samen met Smyling over de startlijn. Wederom was de start niet heel makkelijk, de wind zat in het Westen dus was het even lastig om goed weg te komen, zeker ook omdat de bomen de wind verstoren. Plan was om de Heusdense brug te ronden, daarna over stuurboord om de groene boei bij de Kromme Nol kering en daarna de boei in de industriehaven. Daar zat een dikke adder onder het gras of beter gezegd onder het water, de zandplaat is daar de laatste jaren behoorlijk aangegroeid en dus een risico om vast te lopen. Afspraak was om deze over bakboord te nemen.

06-1

Tijdens het kruisrak richting de brug gaven Joris en ik Feniks de sporen, ons motto is “Hoog en Hard”. Dat ging zo goed dat we snel op kop lagen en als eerste de brug ronden. Daarna snel de spi omhoog, althans dat dachten we. Het ding lag in een onmogelijke knoop en ik verzuchte dat we hiermee onze voorsprong verspeelden. De fok bleek gelukkig nog mooi vol te staan en Joris wees naar achter en het bleek dat we uit liepen tot onze verbazing. Snel het bochtje om en het Heusdens kanaal in, halve wind en om de boei heen. Tegen de stroom in de Maas op en toen wel de spinaker omhoog. Chanel en Marino volgde en kwamen op een zeker moment met de spi mooi vol wat dichterbij. Pas toen wij ter hoogte van de boei in de Industriehaven zaten gingen we hard naar stuurboord, snel de spi naar beneden en om de boei heen. Heel fijn voor ons, geen zand onder de kiel, alleen maar water. Daarna al kruisend weer terug naar de Heusdense brug.

06-3 2

Onderweg nog snel wat foto’s gemaakt van de anderen en daarna lief gezwaaid naar de schipper die enthousiast naar ons aan het toeteren was. Op het water kom je alleen maar leuke mensen tegen. Iedereen achter ons nam netjes de gevaarlijke boei, iedereen? Waar bleven Thomas en Jan? We hielden het in de gaten en ze bleven wel heel lang weg, die zijn vast gelopen! Is er niet een spreekwoord over een ezel en een steen? Daar hebben ze bij team Houwezo nog nooit van gehoord, niet één maar twee keer kwamen ze vast te zitten bij deze boei. De mannen hebben meer met het spreekwoord van drie maal scheepsrecht.

06-4 2

Onbedreigd maakten we hetzelfde rondje en kwamen met een ruime voorsprong als eersten over de streep. Was onze voorsprong wel ruim genoeg om de winst te pakken? Onze rating zat onder de honderd dus wellicht werden we door Smyling ingehaald of door Thekwini. Chanel en Marino kwamen vijf minuten later binnen, drie minuten later gevold door Henk en Annemiek. Tot onze grote verbazing hadden Thomas en Jan veel goed gemaakt en zaten vlak achter Thekwini en ze hadden Tyngeling zelfs nog ingehaald. Jammer voor het kersverse duo maar wellicht met wat oefening dat ze een volgende keer beter presteren. Uiteraard voeren Roel en Salvatore ook mee, zeker niet voor spek en bonen want zij hebben mooie foto’s en filmpjes gemaakt van de wedstrijd. Omdat ze met enige regelmaat het ijzeren zeil bijzetten dingen ze niet mee naar de prijzen maar ben ik wel blij dat ze er bijna altijd bij zijn.

06-2 2

Wederom een mooie avond met een leuke wedstrijd en een gezellig samenzijn. Voor Joris en mij extra mooi omdat we zelfs op rating de winst pakken. Dat wordt nu steeds moeilijker omdat we inmiddels op de 97 zitten, nog harder varen dus.

Richard, team Feniks

06-7-juni-2024 2

Meer Turkse worst en geen respect voor de boeien

Regen, geen win, wel wind, gaat het wel door? Toch wind maar gaat het alsnog regenen?Wie komt er wel en wie niet? Het was spannend of we wel zouden gaan zeilen maar zoals je begrijpt is er alsnog een wedstrijd geweest. De regen viel maar tijdens de wedstrijd was het droog en het was niet zo dramatisch als in Limburg. De wind viel ook wel mee al zakte deze na half negen toch nog in. Na overleg met Chanel besloten we om een andere baan te varen dan gebruikelijk. Vanuit de haven het Heusdens kanaal op naar de keerton aan het einde van het kanaal. Daarna terug rechtsaf naar de brug, om de pijler heen en dan terug naar onze haven.

01-05 2

Sjaak en Jeanette gaven keurig op tijd, 19:30:00uur het startsein. Daar ontstond wat verwarring want Thomas dacht dat er nog één minuut te gaan was. Waren Ton en Tristan te vroeg gestart? Nee dus, ze hadden een mooie start maar Thomas was te laat en had niet gekeken naar de vlaggen van de startprocedure. Later werden de klokjes en tijden vergeleken maar ook die bleken goed gelijk te lopen. De eerste tik was uitgedeeld en Team Houwezo lag achteraan en had moeite om bij te komen. Wij, Team Feniks hadden geen briljante start maar maakte het snel goed en gleden als eerste het Heusdens kanaal in, gevolgd door Team Tyngeling met Team Smyling op hun hielen en daarachter Team Houwezo die gelukkig Roel en Salvatore achter zich konden houden of moet ik zeggen Houwe?

05-05

Onze voorsprong werd steeds groter al was het lastig varen met een onrustige wind. We moesten heel alert zijn op iedere verandering en veranderingen waren er. Per minuut kon de wind verschillende keren anders zijn. Eindelijk kwam de rood groene keerton in zicht. Team Tyngeling bleef op de tweede positie maar respecteerde twee boeien niet, daar zat een tijdstraf aan te komen. Vorige wedstrijd was er nog gecommuniceerd dat alle boeien gerespecteerd moeten worden. Ton kon het niet boeien dat de boei of ton op de juiste manier gepasseerd moest worden, het is ook verwarrend……

04-05 2

De Heusdense brug was een lastige om goed te nemen, wij hadden te kampen met weinig wind terwijl Team, Tyngeling hard kwam opzetten met de zeilen vol wind, zo gaat dat vaak op de Bergse Maas. Met de hete adem van Ton en Tristan voeren we het laatste rak met halve wind naar de finishlijn. Gelukkig voor ons probeerden ze de spinaker te zetten, dat ging niet geheel volgens plan en werd een gevecht met het kleurrijke doek. Wij konden onze voorsprong weer mooi uitbouwen al werden we nog wel gehinderd door een speedboot met enorme golven die in combinatie met weinig wind Team Smyling onder de brug stil legde. Dat was een geluk voor Team Houwezo, die liepen daardoor weg en wisten ook weer dichterbij Tyngeling te komen. Ondanks de tijdstraf van twee minuten finishten Ton en Tristan als tweede, Houwezo als derde. Savoir Vivre zat achteraan maar heeft wel mooie foto’s en een mooie film compilatie gemaakt.

03-05 2

Het waren uitdagende omstandigheden om te varen, daardoor was het wel een mooie wedstrijd. Ook het samenzijn daarna in de haven was weer ouderwets gezellig. Thomas had zijn beruchte Turkse worst weer mee genomen en zijn maat Jan had het recent gevonden Kerstpakket geplunderd. De verhalen waren net zo sterk als de Turkse knoflookbom van Thomas en dat wil wat zeggen. Heerlijk om zo bij elkaar te mogen zijn en ik kijk uit naar de volgende wedstrijd.

 

Richard, Team Feniks

05-17mei-2024

Leve de Turkse worst.

Afgelopen vrijdag 10 mei weer de 4e wedstrijd van onze clubcompetitie 2024.

Met 4-8 kn NNO-wind een aangepaste baan: Start, pontboei bb, als we binnen het uur terug zijn, Kromme Nol sb, finish.6 boten aan de start: Als gast de Friendship 22 Emergo met vader & zoon Dingemans, de Saffier Savoir Vivre met Roel & Salvatore en de Ynglings Feniks met Richard & Joris, Tyngeling met Ton zonder Tristan, Smyling met Marino & good old Cher en Houwezo met Thomas zonder Jan. Die was nog ziek van de vorige wedstrijd en zelfs Jacky wilde niet mee. Onbegrijpelijk.

04-01 2

Klokslag 19u30 bliezen Sjaak & Jeanette vanaf een kort gemaaid weitje het startsein. Savoir Vivre zat weer in een eigen tijdzone en was al weg.

Houwezo, Feniks en Smyling waren als eerste weg in de luwte. Daarna Tyngeling en Emergo. Feniks startte lager met meer wind, ging daardoor gelijk aan kop en koos een bij de windse koers wat verder op de Maas. Smyling glipte voor Houwezo . Beiden volgden een koers vlakbij de wal om uit stroom te blijven. Zo ook Tyngeling die op afstand volgde. Feniks had duidelijk de beste tactiek -vrije wind- en liep flink uit.  

04-02

De wind viel wat tegen. Op jacht naar Feniks probeerde Houwezo Smyling in te halen, maar werd tot twee keer toe uitgeloefd. Blijken twee zachtaardige mannen zich in de wedstrijd te ontpoppen als Judassen. Uiteindelijk toch gelukt, maar Feniks was al ver.

Feniks rondde als eerste de pontboei en hees de spi. Houwezo, Smyling en Tyngeling volgden zonder spi, daarna Emergo. Heeft Savoir Vivre de pontboei wel kunnen vinden?

04-03

Tyngeling passeerde Smyling nog ff. Feniks kon de spi maar matig volhouden en Houwezo begon flink in te lopen. Feniks liet toen maar snel de spi zakken en bereikte binnen het uur de havenmond. Eigenlijk doorvaren naar de Kromme Nol was afgesproken. Maar Feniks vluchtte de Haven in en finishte als eerste. Op een kleine minuut gevolgd door Houwezo, daarna Tyngeling, Smyling, Emergo en Savoir Vivre.

Op rating dezelfde volgorde, maar wordt Feniks wel gepasseerd door winnaar Houwezo.

 

Er werd weer uitgebreid nagepraat, waarbij mijn Turkse worst niet door iedereen gewaardeerd werd. Jammer, volgende week weer een kans: de laatste van het six-pack.

 

Was weer gezellig, Thomas.

03-10mei-2024

Waar is die dekselse Houwezo?

Vrijdagavond 3 mei, windverwachting; niet veel, 8 knopen om half acht en daarna snel minder.We zijn het inmiddels gewend dat tijdens de vrijdagvonden de wind wat teleurstellend kan zijn. Aan de andere kant is het ook een uitdaging om bij weinig wind goed te presteren.

03-01 2

Ons vaste startteam was afwezig vanwege een jubileumfeest en daarom verzorgde Louis de start. Strak om 19:30:00 uur klonk het signaal en gleden we met vier boten rustig over de startlijn. Onze start was niet zo slecht maar team Houwezo kwam wat vlotter weg, achter ons drong Stan aan. Eenmaal op de Maas lukte het ons om wat voorsprong te nemen maar uiteindelijk was het dringen met team Houwezo bij de boei. Met tegenzin gaven we ruimte omdat zij aan de binnenkant zaten, mooie tactische beslissing. Snel terug van de Kromme Nol kering de Maas op zodat we de Spi konden zetten. Team Houwezo bleef vlak in de buurt. Wij besloten om meer naar het midden van de Maas te gaan en dat werkte goed.

03-02

 

03-03

We liepen lekker uit maar hadden soms wat moeite om de spi vol te houden. Team Joli deed het beter en kwam steeds dichtbij en lag zelfs voor. Bij de pontboei kropen wij binnenlangs en lagen weer eerste. Inmiddels begon de wind zoals voorspeld was in te zakken maar we hadden nu ook de stroom mee. Team Joli bleef enigzins in de buurt maar vormde geen bedreiging meer. Team Smyling had inmiddels ook een flinke voorsprong op Houwezo en eindigde als derde. 837 seconde, dat is 13 minuten en 57seconden later kwam team Houwezo over de streep. Maar goed dat team Savoir Vivre met vakantie was anders hadden die Houwezo ook nog klop gegeven.Na deze enerverende wedstrijd werd er broedelijk een biertje gedronken en verdere plannen gemaakt voor de Zeeland Regatta waar we met vier Ynglings deze zomer naar toe gaan. Wat mij betreft was het weer een leuke avond waarvan ik hoop dat er meer volgen.

 Team Feniks, Richard

03-04 2

 

03-3-mei-2024

Een rondje om niet te misen

Na enige twijfel of we genoeg deelnemers hadden konden we met 3 Ynglings toch een spectaculaire wedstrijd zeilen.

De wind vanavond was stevig met uitschieters naar windkracht 6-7. Ton en Tristan, Thomas en Jan en het Smyling team Chanel, Marino en Joris maken de boten gereed. Zeilpakken, zwemvesten, laarzen met ducktape dichtgeplakt….. iedereen heeft een andere voorbereiding.

Al in de kom merken we dat de vlagen behoorlijk stevig zijn. Met 3 man aan boord worden de taken goed verdeeld. Joris aan het roer, Marino op de uitkijk en Chanel voor de fok. Al direct wordt besloten om geen spie te hijsen. Door de klapperende zeilen missen we de signalen van de starters en verlaten we als laatste de kom. Op de Maas lopen we regelmatig uit het roer, hangen we met z’n 3en buitenboord om de Smyling zo stabiel mogelijk te houden. We lopen in op de rest en ronden als eerste de Heusdense brug en de boei bij de kering. Onderweg naar de pont loopt de rest ons voorbij.

01-02
Net voor het ronden van de boei bij de pont krijgen we een bui waardoor de wind nog meer toeneemt. De 3 Ynglings lopen stuk voor stuk uit het roer. We kunnen gelukkig in een lijn weer richting de Heusdense brug maar kunnen de rest niet meer voorbij zeilen.

02-02
Als eerst komen Ton en Tristan over de finish direct gevolgd door Thomas en Jan waarbij Thomas een tactische beslissing maakt om net voor de finish te draaien richting de Maas. Op deze manier finisht het Smyling team op een 2e positie waardoor de rating van Thomas wordt bijgesteld.

Chanel,Team Smyling

02-19april-2024

 

Weer die dekselse Houwezo.

Afgelopen vrijdag 12 april zeilden we de 1e wedstrijd van onze clubcompetitie 2024. Met 10 kn W wind een nwe baan: Start, brugpijler sb, KrommeNol sb, pontboei bb, finish.

5 boten aan de start: De Saffier Savoir Vivre met Roel & Salvatore en de Ynglings Feniks met Richard & Joris, Tyngeling met Tristan & gast, Smyling met Chanel & Marino en Houwezo met Thomas & Jan.

01-12-04

Klokslag 19u30 bliezen Sjaak & Jeanette het startsein. Roel & Salvo hadden hun eigen zomertijd en waren al een kwartier weg. Wellicht halen ze zo zonder moteren de finish.

Houwezo was als eerste weg, op de hielen gezeten door Tyngeling, Feniks en Smyling. Feniks maakte zijn matige start snel goed en rondde na Houwezo de brugpijler.

06-12-04

Houwezo als eerste de spi omhoog, waarna de rest wat weifelend volgden. Ach ja, de eerste wedstrijd. Tyngeling had zelfs geen spi aangeslagen: zo wordt het nooit wat Tristan. Dus volgende keer niet kletsen maar optuigen en het bier inleveren bij de starters.

02-12-04

Houwezo rondde als eerste de Kromme Nol boei om daarna -bij de wind- door te spi-en en de Maas op te draaien. Ging net.

Geamuseerd keken Jan en Ik achterom en zagen dat het goed was. Daarna voor de wind naar de pontboei, waarbij Feniks op Houwezo in leek te lopen. Houwezo bleef billenknijpend voor, haalde gelijk ff Savoir Vivrein en rondde als eerste de pontboei.

04-12-04

Met flinke stroom mee naar huis gekruist en gefinished. Op een kleine minuut gevolgd door Feniks. Daarna Smyling, Tingelyng en Savoir Vivre.

07-12-04

 

Een mooie wedstrijd. Wat kan een mens in een uur zeilen veel energie verschieten.

Nog ff nagepraat en moe maar voldaan naar huis.

Was weer gezellig, Thomas.

01-12april-2024

Pech en een eerste plaats

 

7 Juni, een wedstrijd die niet stuk kan, maar de rolgenua wel.
Dankzij een immer fanatieke kapitein, die de toeters nauwkeurig bijhoudt, waren we als eerste over de start en ook op de Maas. Tegen de wind in, dus ik krijg veel toegeroepen 'voorzichtig loeven, stop!'. Soms heb ik tussen die twee opdrachten niet eens kans gezien iets te doen, maar het hout van het roer kraakt toch wel dus dat doet er niet toe.

02 16

We blijven mooi bij elkaar in de buurt tot aan de eerste boei, wat me de gelegenheid geeft een paar mooie foto's te maken (al gepost). Bij gebrek aan spinakerboom doet de kapitein met een biertje in de hand (ja nu zijn ze nog koud) dienst om de halfwinder aan de juiste kant wind te laten vangen. En niet onverdienstelijk, want we blijven de Yinglings op de hielen zitten.

03 15

Op de verkorte weg vanaf de tweede boei merkten we dat de rolgenua een flink eind uitgescheurd was, maar ondanks dat zijn we toch vlak na Richard en Thomas geëindigd, waarmee we op rating dus met ons kapotte zeil toch nog hebben gewonnen! 

04 16

En de avond afronden met lekkere pannenkoeken en een wijntje maakt de avond natuurlijk compleet. 

Helaas kunnen we pas weer meedoen als de nieuwe genua is gemaakt, dat wel.

Groetjes Odette

07uitslag

RIJKDOM

Na getrouwd te zijn en bijna een maand op vakantie met de familie in Indonesië was het weer tijd om een wedstrijdje te zeilen. Om heel eerlijk te zijn vond ik het fijn om weer met mijn maatje in de boot te zitten lekker op de Maas. Geen wuivende palmbomen, witte stranden en azuurblauw water, gewoon een grauwe rivier met strakke kanten, weilanden en populieren. Dit had ik gemist, ook heel fijn om weer tussen mijn zeilvrienden te mogen vertoeven. Soms moet je wat afstand nemen om meer te waarderen wat je thuis hebt. Na mijn ziekte heb ik dat besef sowieso gekregen en ook wat belangrijk in het leven is. Gezondheid is echt het aller belangrijkste, alles wat erbij komt is bonus

Ik voel mij rijk met waar ik mag wonen en wat ik mag doen en dat ik met mijn hobby zeilen zo veel leuk mensen heb ontmoet. De vrijdagavonden zijn een hoogtepunt in de week, lekker met z’n allen het water op met wat spanning van de competitie en de gezelligheid met Joris in de boot. Ik hoop van harte dat ik hier nog lang van kan genieten. De wedstrijd van vrijdag 30 mei was ook weer een mooie, spanning bij de start en later een mooie strijd op de Maas. De dag ervoor heb ik samen met Thomas de buik van Feniks grondig schoon gemaakt. Dit was ook hard nodig want bij de vorige wedstrijden merkte ik dat ze niet lekker liep. Door de winterwedstrijden in Drimmelen is ze niet meer uit het water geweest en had ze stevige aangroei op de buik. Heel fijn dat mijn grote concurrent “Houwezo” Thomas heeft geholpen alles goed schoon te krijgen, dat maakt de wedstrijden ook zo leuk.

img-0820

Onze start was niet briljant, Houwezo en EchtWaar waren het eerste buiten. Houwezo nam snel de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Joris en ik zetten alles op alles om onze vriend in te halen maar werden daarbij keer op keer gehinderd door het rode monster.

img-0824

Het kontje hiervan ziet er weer fantastisch uit maar we hadden geen zin om hier tegenaan te blijven kijken en wisten los te komen. Houwezo die solo voer gaf niets cadeau en behield de voorsprong die hij bij de start had gepakt. We hadden één geluk dat zijn rating 4 punten vergschil had met die van ons. Als we dicht genoeg bij hem konden blijven zouden we alsnog eerste worden. Zo ging het ook en we pakten hiermee de eerste plek, Louis en Odette zijn knap als derde geëindigd.

Het was een heerlijke avond zeilen en de aftersail was ouderwets gezellig. Feiten en fabels vlogen over en weer en er werd veel gelachen. Met dankbaarheid kijk ik hier op terug en hoop er nog veel meer te mogen beleven.

Richard, Feniks

photo-2023-07-05-07-01-41

3e Wedstrijd 26 mei 2023

Beste Zeilers,

 

Helaas deze keer geen pakkend verhaal zoals vorge keer van Thomas, wel een uistslag van de wedstrijd van vrijdag 26 mei. Zelf kon ik er niet bij zijn vanwege een feestje bij mij thuis. Vorige week in het huwelijk getreden met Gerry op onze boot Ava in onze verenigings haven. Voor nu ben ik ook even uit de lucht vanwegen onze " Honeymoon " naar Indonesie.

85c5908e-8fc1-4f74-85ed-41ad211390ab


Na deze reis sluit ik uiteraard weer aan bij het wedstrijd zeilen en hoop ik jullie weer te zien. Voor nu alle goeds en een mooie wind voor de komende weken en iedereen nog bedankt voor de felicitaties . Uiterard Henk en Annemiek ook gefeliciteerd met hun 1e plaats!

 

Richard, Feniks

schermafbeelding-2023-05-27-om-09-09-57

Verrassende winnaar?

Afgelopen vrijdag 19 mei zeilden we de 2e wedstrijd van onze clubcompetitie.

Met 10 knopen NO wind werd op voorstel van Chanel een wel zeer alternatieve baan gekozen: Op en neer naar de scheidingsboei Heusdens kanaal/Afgedamde Maas. Dapper, met een verwachte inzakkende wind.

6 boten aan de start, met de volgende line-up:

De Oceaan 22 Thekwini met  Annemiek & Henk & de al weer flink gegroeide Jim; De Beneteau First Class 7 Joli met Stan & dochter Neelke; De Saffier Savoir Vivre met Roel & Salvatore en drie Ynglings. De Smyling met Chanel & Marino; De Feniks met Joris & Richard en Houwezo, met Thomas & Jan.

201

Klokslag 19u30 uur bliezen Sjaak & Jeannette het startsein. Zou de nieuwe toeter eigenlijk wel beter klinken? Op een kluitje richting startlijn. Op de Houwezo werd geroepen dat we nog een minuut te gaan hadden waarop de brave Joli een strafrondje maakte. De klok van Houwezo was duidelijk van slag, dus iedereen ging gewoon los.

De Smiling profiteerde van Joli's pretrondje en ging als eerste de haven uit. Joli en de rest volgden. Smiling als eerste onder de Kromme Nol kering door, gevolgd door de Joli. Houwezo, Feniks, Thekwini & Savoir Vivre volgen.

202

Kruisend op het Heusdens kanaal bouwde Smiling de voorsprong uit gevolgd door de Joli. Als derde ziet Houwezo Feniks met een lange slag voorbij schieten. Als Houwezo even later ook nog vastloopt lijken haar kansen verkeken, zeker met de malis van 2%. Thekwini zeilt rustig door, gevolgd door Savoir Vivre.

203

Het keerpunt, de scheidingsboei, komt in zicht. Smiling en joli kiezen een hoge koers om de boei aan te varen, Houwezo een midden koers en jawel daar was toch weer Thekwini, met een lage koers. Waar is Feniks eigenlijk gebleven? Smiling leek als eerste te gaan ronden, maar viel net voor de boei stil in een windwak. Ze tolde rond, alsof ze vast zat in een black hole. Vertwijfeling sloeg toe en de Joli voer er vrolijk omheen, gevolgd door Houwezo, de Thekwini en, opluchting, de Smiling.

204

De spinakers gingen omhoog en Houwezo en Smiling passeerden Joli. De wind zakte verder in. Alleen Smiling kon Houwezo nog volgen. Savoir Moteurer kwam nog ff rustig voorbij. Terug op de Maas weer wat meer wind, spi omlaag en op naar de haven. In de luwte van de havenkom kruipend naar de finish tot de verlossende toeter. Ruim 6 minuten later volgde de Smyling en op ruim 12 minuten Feniks. Joli liep vast in de havenmonding en ging moteren: DSQ net als THekwinie en Savoir Vivre die het wel mooi vonden zonder wind.

205

Na berekening bleek Houwezo wederom winnaar, gevolgd door Smiling en Feniks.

Blijken goed poetsen, wind vinden, een spinaker en stug door zeilen toch te lonen.

Tot slot Nog ff nagepraat en met de Broekjes het licht uit gedaan.

Was weer gezellig, Thomas.

02-wedstrijd-19-05-2023

Het jaar van Thomas?

 

De kop is er af, vrijdagavond 26 april hebben we de eerste wedstrijd van het seizoen gevaren. Wind was er genoeg en regen ook maar dat was niet zo erg want de temperatuur was goed en de zeilpakken hielden ons droog. Onze trouwe starters Sjaak en Jeannette stonden om 19:00uur al klaar met de intekenlijst, flink verkouden maar dat mocht de pret niet deren. Waarschijnlijk vanwege de mei vakantie was de opkomst niet zo groot, vier boten. Thekwini, Houwezo, Savoir  Vivre en Feniks waren er klaar voor en met 12 tot 20 knopen wind uit het Westen beloofde het een mooie wedstrijd te worden.

04-01 Om 19:30 uur klonk het verlossende startsein vanaf de wal, Houwezo stak haar neus als eerste over de startlijn met feniks er vlak achteraan. Thomas en stuurman Jan pakte bij het kruisrak richting de kromme Nol kering voorsprong. Thekwini miste nog wat scherpte of kwam het doordat Annemiek niet aan boord was? Voor deze gelegenheid was pa Wim aan boord, het kan ook zijn dat de mooie set nieuwe zeilen nog ingezeild moesten worden. Savoir Vivre werd deze keer versterkt door de zoon van Roel, met een mooie voorsprong op Thekwini kwamen ze de Maas op. Ze wisten een tijdje hun voorsprong vast te houden maar werden uiteindelijk ingehaald door de gele Oceaan.

02-01Na de boei bij de Kromme Nol ging het richting de pont met de spinakers omhoog al voer Thekwini redelijk behoudend zonder spi. Toch hielden ze goed de snelheid in en bleven aardig bij. Roel had voor de gelegenheid zijn kleurrijke genaker bijgezet, deze winter aangeschaft en nu voor het eerst vol wind. Over de kleuren combinatie was niet iedereen te spreken al denk ik dat het een mooi gebaar is voor een all inclusieve maatschappij. Helaas gaf het met deze Westenwind niet de snelheid waar op gehoopt werd. Joris had Feniks naar de Zuidkant van de Maas gestuurd omdat daar meer wind zat en zo liepen we aardig in op Houwezo.03-01

Toch wisten Thomas en Jan ons voor te blijven, op het laatste kruisrak pakten we weer wat terug maar ze vochten zich een weg naar de finishlijn en kwamen met één minuut en elf seconden winst over de finishlijn. Dik drie minuten na ons kwam Thekwini binnen gevolgd door Savoir Vivre. Deze kreeg wel een penalty vanwege het inkorten van de baan, met een aantal strafminuten erbij blijven zij op de vierde plaats. Gezien de geringe achterstand en de gunstige rating leek het er op dat Thekwini als winnaar uit de bus zou komen. Helaas voor hun was het rekenprogramma meedogenloos en blijven ze op de derde plek staan. Thomas schrijft de eerste  wedstrijd op zijn naam, wordt dit eindelijk het jaar voor hem en gaat hij dan eindelijk eens clubkampioen worden??

 

Richard van der Koppel, Feniks

05-01

Winnen en verliezen

 

Het was een bewogen jaar waarin het maar de vraag was of ik een wedstrijd zou kunnen zeilen. Na een reeks van chemokuren werd ik op 18 januari geopereerd, een pittige operatie waarbij mijn complete maag verwijderd is en als uitsmijter een spoeling van warme chemo in de buikholte. Nu ga ik jullie niet vermoeien met alle details maar ik ben diep gegaan en vroeg mij serieus af of en wanneer ik weer zou kunnen zeilen. Ik heb enorm hard getraind om mijn lichaam weer fit te krijgen en net voor de eerste wedstrijd achtte ik mijzelf in staat om weer te zeilen. De buikspieren gaven nog wel wat commentaar maar het was te doen.

04law

Zo fijn om weer op het water te zijn en met jullie om de tafel te kunnen zitten, ik heb dan ook enorm genoten van dit seizoen. Als afsluiter hadden we de Lange Afstand Wedstrijd, gelukkig was ik op tijd terug uit Zweden om mee te doen. Dit jaar voor het eerst de organisatie uit handen gegeven aan Louis. Naast het plezier in het zeilen ga ik uiteraard ook voor een hoge notering. Ik had gezien dat er “wat” aangroei aan de Yngling zat, samen met mijn nieuwe liefde heb ik de boot gepoetst vanaf de steiger. Naar mijn mening was de buik best schoon geworden maar blijkbaar was ik verblind door de liefde en nam ik wat mosseltjes mee op sleeptouw (bleek later). Op vrijdagmiddag samen met Roel Feniks naar Drimmelen gevaren waarbij we van Andres en Brenda een lift kregen zodat we heel comfortabel op hun prachtige boot de weg naar Drimmelen vervolgden.

03law

Zaterdag stond er een matig windje en was de lucht loodgrijs, pakken aan en hopen op droog weer. Omdat er vanuit WSV Biesbosch ook een wedstrijd gevaren werd mochten wij mee in hun start procedure. Andres deed zijn best om deze te verklooien waarna Brenda niet meer het start signaal mocht geven…… Maar goed we waren weg maar wat bleek, Feniks kwam niet op snelheid en iedereen voer gemakkelijk bij ons vandaan. Hoe kon dat nu toch, ik had toch goed gepoetst? Was er wat onder de boot gekomen of was het de vloek van Roel die altij als bezemboot fungeert? Aan zijn inzicht lag het niet want ik zag en hoorde dat hij een goed inzicht had. Ik gooide het maar over een andere boeg en besloot te genieten van het zeilen en we raakten niet uitgepraat. Zowel Thomas samen met Jacky en de driekoppige bemanning van Thekwini deden goede zaken. Zij wisten flink uit te lopen met de toegenomen wind en bijbehorende regen. Dag winnaar was Thekwini, echt goed gezeild en ik ben ook onder de indruk van de zeilkwaliteit van de Oceaan 22. Nadat we allemaal opgedroogd waren schoven we aan in het restaurant aan de waterkant om lekker en gezellig te eten. Het werd niet zo laat want alle schippertjes waren behoorlijk uitgeput.

01law

Zondag zag er qua weer beter uit dan de vorige dag, alleen liet de wind het wat afweten, een knop of zes moest ons in Heusden krijgen. Op aanwijzing van Roel maakten wij een goede start en lagen als eerste op de Maas waarna we snel werden voorbij gevaren door de complete vloot. Ook Joris en Marino met Bert vlogen voorbij, en maar klagen dat ze geen goede zeilers zijn…. Zij hebben zich dit jaar laten zien en hebben niet onverdienstelijk mee gezeild. Lekker in het zonnetje dreven we richting Heusden, de handrem bleef er, net als de vorige dag, lekker op staan. Een goede oefening om te kijken waar het om gaat winnen of genieten. Wederom gespreksstof genoeg en de sfeer was uitermate goed aan boord. Grano Salis kwam als begeleidende boot regelmatig kijken hoe het bij ons ging. Roel z’n vrouw zat daar lekker aan boord en vroeg zich af waarom haar man toch zo ver achter lag. Ze vroeg het niet letterlijk maar haar gezicht sprak boekdelen. Mijn grote vriend Thomas lag ver voor en bouwde zijn voorsprong uit naar drie kwartier. Hij werd niet alleen dag winnaar maar wist ook het algemeen klassement op zijn naam te schrijven. Na afloop hebben we gezellig geborreld en werden de prijzen overhandigd, onnodig om te vermelden dat Feniks als laatste was geëindigd. Een omkering van vorig jaar maar je moet een ander ook wat gunnen en Thomas heeft echt goed gezeild.

06law 

Nu komen we bij het moraal van het verhaal, winnen en verliezen. Terugkijkend heb ik dit jaar alles gewonnen. Samen met jullie heb ik de wedstrijden kunnen varen en kunnen genieten van het samenzijn na de wedstrijden. Ik sta weer vol in het leven en heb de kanker overwonnen. Jullie hebben mij gesteund in een moeilijke periode waarvoor ik erg dankbaar ben. Het leven lacht mij tegemoet en zoals eerder geschreven heb ik een nieuwe liefde gevonden die ook nog eens van zeilen houdt. We hebben er zelfs een zeilboot bij gekocht om lekker mee te gaan toeren. Het gaat niet om de winst maar om het genieten uiteraard in een goede gezondheid. De winst zit hem ook in de contacten en afgelopen week heb ik met Thomas de onderkant van mijn Yngling goed gepoetst zodat ik tijdens de winter wedstrijden in Drimmelen een beetje kan meekomen. Hoe gaaf is dat om samen met de concurrent, “de vijand”,  je boot in orde te maken, mooier gaat het niet worden. Ik wil iedereen nogmaals bedanken voor dit mooie seizoen en kijk al weer uit naar volgend jaar. Via de app zal ik jullie op de hoogte houden van mijn prestaties in Drimmelen.

 

Richard van der Koppel, Feniks

Bert vs. Coppercoat

 

De eerste zeilwedstrijd na de vakantie was weer een feit.
Superweertje met een 2 a 3 Beaufort naar boven afgerond weliswaar. 
Er was voldoende energie verzameld en we stonden te trappelen om weer te kunnen starten.
Een uitdaging voor de crew van de Houwezo, Bert en Savoir Vivre en dit alles onder het toeziend oog van de voltallige wedstrijdleiding!
Palaver op de steiger en met een bekende wedstrijdbaan voor de boeg zijn we van start gegaan gestart. Na wat getoeter vanaf de kant was de Savoir Vivre enigszins overvallen door het feit dat startsignaal samenviel met onze perfecte positie op de startlijn, hetgeen wat voor verwarring zorgde.

57d55b2c-0f5a-4967-bc57-1af834530b92
Na de startlijn was de luwte en het duurde dus even voordat we de Maas op mochten draaien.
Het beroemde kruisrak richting de veerpont; Heen en weer, laverend van de oever hier naar daarginds die wij de overkant noemen, heen en weer.
Bert en Houwezo waren al snel uit zicht en de bemanning van de Savoir Vivre had voldoende tijd om even bij te praten alvorens de beide boten ons weer tegemoet kwamen.
Een mooi gezicht om die twee een robbertje te zien knokken om de koppositie met de veerpont op de achtergrond. Gelukkig was er plots een onverwachte windschifting die de Savoir Vivre weer in de wedstrijd bracht. Met een perfect uitgevoerde One Hundred and Eighty hadden we de aansluiting met de kopgroep weer gevonden ?
Thomas en Joris deden hun uiterst best zo serieus mogelijk te kijken, grootschoot maximaal gevierd en de fok de loevert! Marino deed zijn rek- en strek oefeningen in het gangboord en haalde halsbrekende toeren uit om de genua maximaal uit te houden, en met succes! Bert op kop en Houwezo In Pursuit. (GTA was er niets bij)
Vroeger gingen de fanatiekelingen nog wel aan de giek hangen om het maximale zeiloppervlak te bereiken, maar waarschijnlijk zat de zeilkleding hiervoor te strak bij de heren roergangers.

4ee35d61-cfad-4ec1-af91-bf4e9d970f8d
Er werd hard gevochten om de koppositie en het bleef super spannend op het rechte stuk. Met de finishlijn in zicht vond een doordachte en listige inhaalactie plaats door Bert….. 
De wind viel wat weg in deze beslissende laatste 15 seconden gaven de wetten der natuurkunde het laatste zetje. 
De kinetische energie van Bert bleek superieur aan gepolijste coppercoat van Houwezo en de winnaar was bekent!
Joris en Marino van harte gefeliciteerd, snel deze overwinning op jullie palmares bijschrijven!

Roel, Savoir Vivre

 

Duw van de wind

 

Zaterdag 16 juli, met weer een Hollandse blauwe lucht met wolkjes.De bemanning van Thekwini had er zin in, weer een wedstrijd met matige WNW wind ?

Om de motor te ontzien konden zij er lekker inkomen met het zeil vanaf Wijk. In het gat begroeten we elkaar en na een paar oefenrondjes is het tijd om te starten. Met een enkele overstag en hier en daar een schreeuw, lukt het ons bijna allemaal vrij ‘soepel’ om de maas op te varen. échtWAAR wilde blijkbaar toch nog een keer proberen vlak langs de boei te varen. Het lijkt wel iedere week ondieper vind je ook niet?

0209

Eerst steken we allen een stukje de Maas op om vervolgens ieder een eigen koers te varen richting de Heusdense brug boei. Gerard met het kleinste schuitje gaat voorop, hij houd het natuurlijk niet helemaal droog met deze vlagen maar hij blijft dapper het hele uur aan kop varen.

Na de brug bij de Keersluis te hebben gerond en we bijna om de bocht zijn probeert Houwezo het toch met de spinnakker. Joli laat ‘m wijs binnen omdat zij eerder vandaag geen succes hadden met de spinnakker. Houwezo was door het anti-spinnaker-windichting-gedoe gemakkelijk voorbij te zeilen voor Thekwini. Nu was Smyling aan de beurt om verslagen te worden. De wind gaf Thekwini een flinke duw zodat Annemiek verwaand naar Rob en Marino kon zwaaien, byebye! Thekwini moet wel erg gek doen om nog door hen te worden ingehaald.

0309

De wind is wat wispelturig hier en daar maar op de Maas is het gezellig en bezeild, we komen regelmatig jachten tegen die alle touwen en zeilen laten klapperen aan boord. De bemanning van échtWAAR zeilt in het lichtblauw vandaag met de vlag fier achter hen aan. Als we de boei bij de pont hebben gerond komen we elkaar weer tegen en is iedereen ingespannen aan het zeilen. Vooral tussen de Ynglings is er een strijd gaande, ze varen dichtbij of naast elkaar. Uiteindelijk steekt de snavel van Feniks verder dan de anderen en behoud ook deze koppositie van de Ynglings.

0409

Als we dan bijna aan het einde van de wedstrijd gekomen zijn wordt de sfeer steeds relaxter, Sovoir Vivre deelt nu ook high-fives uit op het water! Ons rest nog excuses aan te bieden aan de bemanning van Sovoir Vivre voor dé fout in de vorige blog. Zij hebben de tweede plaats weten te bemachtigen toen, fantastisch!

0109

Om 15:23u was de wedstrijd officieel beëindigd en na het aftuigen, op naar de BBQ.Het was een smakelijke en gezellige avond met dank aan degene die dit georganiseerd hebben!We wensen iedereen een hele fijne vakantie toe en hopen elkaar weer op het water te ontmoeten.

Groetjes Henk, Annemiek en kleine Jim.

0509

09web16-07-2022

Over windshiften, spinakers en halfwinders

 

Een mooie zeildag met hier en daar een wolkje, matige windkracht 3 WNW.

Met de start lagen de deelnemers er goed voor maar met de wind pal tegen was even dringen door de haveningang. Aan boord van Thekwini snapte kleine Jim niet meer waar de zwaartekracht vandaan kwam en maakte zich daar heel druk om.

Eenmaal op weg naar de brugboei, waren Houwezo gevolgd door èchtWAAR in de leiding, en in deze volgorde werd ook de boei gerond. Nog steeds dicht bij elkaar liggend volgden de andere deelnemers richting de waterkering, ook deze boei werd zonder wisseling van posities gerond.

0108

Nu op weg naar de pont, hier zou het spannend worden welke boot de gunstigste zeilen had voor deze windrichting. Houwezo was druk in de weer met de spinaker die niet wilde luisteren en  èchtWAAR verdween in de luwte met zijn inmiddels geduchte halfwinder die vandaag niet wilde, waardoor hij de tweede positie moest afstaan aan Thekwini.

0308

Houwezo maakte het extra spannend door tussen twee passerende vrachtschepen door te laveren maar behield de koppositie. Met gehesen spinakkers, halfwinders of Genua en door de wind die voortdurend van richting wijzigde bleef het voordeel mooi verdeeld en het wedstrijdveld leuk bij elkaar.

0208

Na het ronden van de boei bij de pont kreeg Thekwini er pas echt zin in en belande Houwezo op de tweede plaats. Wij op Thekwini waren best druk met het anticiperen op de windshiften dat we niet hebben meegekregen hoe het de anderen verging. Behalve dat ze steeds kleiner werden en dat gaf nóg meer win-kracht.

Op weg naar de finish waren we verbaasd over de positie van de Savoir Vivre, maar hoe bijzonder ook, toch als laatste geëindigd in de lijst. Joli heeft de eer één-na-laatste te zijn.

0408

Smyling met drie man sterk, (of was het; te veel hanen in één hok?) eindigde kort achter Houwezo en behoorde daardoor bij de eerste drie. We hebben genoten en willen Maxima van harte uitnodigen om weer mee te doen!

Groetjes, Henk, Annemiek & Jim.

08web09-07-2022

De dag van de HalfWinder

 

Zaterdag 2 juli zou het de dag zijn van de halfwinder. De wind is gunstig en aan boord èchtWAAR is iedereen goed gemutst. We zijn iets later dan gepland maar met vereende krachten moet het lukken. Eerst maar eens alles klaar maken huiken verwijderen en de halfwinder klaar maken voor gebruik. Even test hijsen om te kijken dat alles goed werkt. Alles is klaar voor de grote dag.

02-07

Tijdens het palaver wordt de baan bekend gemaakt; Heusdense brug stuurboord, Keersluis stuurboord, pont bakboord en nogmaals keersluis bakboord. Dat moet lukken iedereen is er klaar voor boten zijn van onder gepoetst vooral Fenix heeft zijn best gedaan. Voor ons is daar geen tijd meer voor.

Motor aan en zeilen hijsen voor de start. De wind is zuidwest dat kan problemen opleveren bij het aanlopen van de finish vooral met de hoge bomen dus even testen. Inderdaad moet er een extra slag worden gemaakt om niet vast te komen zitten. Ook anderen Gerard met zijn Laser, Smyling met deze keer wel een heel mannelijke Chanel (zou er iets gebeurt zijn dat wij niet weten?) en Fenix komen even kijken hoe het op de Maas is. Nu snel terug want over 5 minuten begint de startprocedure.

05-07

De start is redelijk doordat de wind niet helemaal constant is hebben we gekozen om op de startlijn te gaan liggen. Dan maar geen vaart maar in de havenkom liggen zonder vaart is ook niet ideaal. Wat blijkt Fenix en Savoir Vivre liggen in de havenkom en hebben nu al een redelijke achterstand. De Laser kan snel vaart maken en ligt binnen de kortste keren op de Maas gevolgd door èchtWAAR, Smyling en Houwezo. Op naar de bovenwindse boei. Als snel sluit Fenix aan en het wordt een kat een muis spel waarin ieder zijn eigen wind lijkt te hebben. Onze koers stuurt ons het Heusdens kanaal op wat echt waar resulteert in even op kop liggen. De kant gooit roet in het eten en een overstag manoeuvre is het resultaat. Stuk voor stuk halen de schepen ons in maar de club blijft wonder boven wonder bij elkaar.

Gerard met zijn Laser rond als eerste de boei gevolgd door Smyling op de voet gevolgd door Houwezo die wel heel erg zijn ellenbogen moet gebruiken om Fenix van zich af te houden die als vierde de boei rond gevolgd door èchtWAAR.

06-07

Het is tijd voor ons “geheime” wapen de halfwinder wordt gehesen en al snel zit de vaart erin en zowaar lopen we op de schepen in. In dezelfde slagvolgorde wordt de boei bij de keersluis gerond en gaan we op weg naar de Maas terug. Waar de voorliggers de slag in een keer kunnen maken moeten wij even overstag om niet in de blubber terecht te komen. Op de Maas aangekomen zien we dat we toch wel wat achterstand hebben opgelopen zelfs Savoir Vivre ligt ineens voor ons. Hier is iets niet goed gegaan.

Goed gewoon opnieuw beginnen en halfwinder omhoog en gaan. Er zijn zelfs wat spinakkers gehesen. Is de wind weer gedraaid als een week geleden? Al snel blijkt dat dit niet zo is en halen we een voor een de schepen in. Eerst Savoir Vivre dit is nog voor de haveningang gefixed. Op naar de Ynglings. Nog voor de ingang naar de werf hebben we ze bijgehaald maar een vrachtschip met hoge golfslag laat de schepen erg stuiteren. In een split second ligt Louis op het voordek om dit te voorkomen voor èchtWAAR (Thomas dit is de 4e keer). Het helpt de vaart zit er nog in en in slagvolgorde worden Houwezo, Fenix en Smyling ingehaald maar Houwezo is taai en doet nog een poging om terug te komen maar ook dit wordt vakkundig afgeslagen.

01-07

Gerard met zijn Laser is al op de terugweg dus dat lukt niet meer. Als tweede de boei ronden gaat lukken. Nu zo snel mogelijk terug naar de haven omdat de baan is ingekort, een voordeeltje voor ons. De zeilen worden aangehaald het grootzeil meer over het midden gehaald om maar zo veel mogelijk in een slag naar de havenkom te varen. Het lijkt wel een spelletje “vang de haas” geworden met èchtWAAR (Thomas dit is vijf) als haas! De kant komt steeds dichterbij maar de kom van de scheepswerf ook en als ik het goed zie zit daar meer wind en kan dat gunstig zijn om weer in het midden van de Maas te komen. Het lukt! De havenkom komt dichterbij uiteindelijk moeten we toch echt overstag maar door gebruik te maken van de stroming lukt het om meteen de havenkom in te komen. Nog even een keer overstag om niet aan de grond te zitten en dan de finishlijn over.

03-07

Het is gelukt als tweede over de finish! Ik denk het hoogst haalbare en kunnen laten zien aan Thomas dat een Waarschip zo gek nog niet is. Tijd voor de borrel. Deze keer ter eren van ons 25 jarig huwelijk dat in augustus zal zijn. De wedstrijd wordt nog eens doorgenomen en de sterke verhalen komen ook naar boven naar mate er meer biertjes worden genuttigd. Rond 18:00 gaan wij ook naar huis moe maar zeker voldaan. Ons Waarscheepje heeft zich karig geweerd in al het wedstrijd geweld van Ynglings.

Louis van Teeffelen, èchtWAAR

07web02-07-2022

Trident onttroond: Houwezo

Zaterdag 25 juni is het weer zover: De jaarlijkse Maasbruggen wedstrijd.

8- knopen ZZW-wind, een zonnetje en wat spetters in aantocht.

Op het spel staat een onooglijke trofee, die al weer 8 jaar in handen is van WZV Trident.

Start vanaf 13 uur op handicap en de boot die om 15 uur vooraan ligt heeft gewonnen.

03mb

 9 boten aan de start. Voor WZV Trident de 16 kwadraat NED 3933 met Bart vd Laar & maat; Twee Oceaan 22's; DeThekwini met  Annemiek & Henk & kleine Jim & Wim en de Blue Ocean met Wim & Jacky Bouman en de Winner 900 NL 8763 met Clovis Buijs & bemanning.  Voor WSV Heusden het Waarschip 730 Echtwaar met Louis & Odette en Vier Ynglings; De Smyling met Chanel & Rob; De Feniks met Joris & Richard; De Tingeling met Ton & Tristan en Houwezo, met Thomas & Jan.

04mb

Een mooi veld, maar wie is er favoriet? In Wijk is de Oceaan Thekwini altijd bij de eersten. In Heusden vaart de Yngling Feniks vaak vooraan. De ervaring leert dat je in Heusden bij zwakke ZZW-wind alleen met spinakeren, wind vinden op het kruisrak en wat geluk kunt winnen. Houdoe favorieten, welkom opportunisten.

01mb

Gezeild wordt de volgende baan : Start, pontboei BB, dan op en neer naar de groene boei bij de Kromme Nol BB.

Klokslag 1 uur blaast Corne het eerste startsein. Klinkt een beetje schriel. Dat wordt volgende vaderdag een nieuwe toeter.

 

De 16 kwadraat gaat er als een haas vandoor. 3min11 later zijn de twee Oceaans weg. De Broekjes zijn nog aan het nagenieten van hun stokbrood-gezond, waardoor de Blue Ocean gelijk 50 meter pakt. Op 6min22 vertrekt Echtwaaren op 9min33 de vier Ynglings. Tingeling, Smyling en Houwezo gaan naast elkaar de Maas op. Tingeling zowaar met een genua. Eigenlijk een DSQ-tje.  Ach, we zijn in Heusden. De Feniks is laat. De juiste starttijd onthouden valt ook niet mee. Op 26min14 start de Winner als laatste.

06mb

De jacht kan beginnen. De haas is al ver weg.

De spinakers omhoog, op naar de pontboei. Drie Ynglings blijven bij elkaar, op afstand gevolgd door de Feniks. De Blue Ocean houdt zijn voorsprong op de Thekwini.

Als eerste rondt de 16 kwadraat de pontboei, gevolgd door de Oceaans en Echtwaar.

02mb

Houwezo laat als laatste zijn spinaker zakken en rondt als eerste Yngling, direct gevolgd door Smyling en Tingelingen later door Feniks. De wind wordt er niet meer op.

We kruisen gestaag richting Kromme Nol. Met een vlaagje maakt Houwezo een goede haalslag en weg is ie. Als eerste rondt de 16 kwadraat de boei bij de Kromme Nol, waar weinig wind staat en stroompje tegen. Gevolgd door Blue Ocean en Thekwini,  waar de vaart uit is. Niet alleen kleine Jim is aan een fruithapje toe. Dan Houwezo, die zich gelijk stort op Thekwini. Erop en erover,  gelijk de spinaker omhoog en weer naar de pontboei.  Smiling en daarna Tingeling ronden op achterstand gevolgd door Echtwaar en Feniks. Houwezo loopt gestaag in op de 16 kwadraat en de Blue Ocean, passeert ze net voor de pontboei en rondt als eerste. Na de Blue Oceaan en de 16 kwadraat passeren Smiling en Tingeling al spinakerend Thekwini en Echtwaar. Ook de Feniks komt nog voorbij. Aan de horizon worstelt de Winner met zijn gennaker.

09mb

Met een beetje regen en inzakkende wind kruisen we westwaarts.  Als de wind weg valt is het wachten op het verlossende eindsein.

Om 15 uur ligt 1.Houwezo voor de haveningang met schuin aan de overkant 2.Blue Oceaan, die trouwens nog wel dichterbij was gekomen. Op afstand volgen 3.Smiling en 4.Tingeling, die door beter pompen (weer een DSQ-tje) de 5.16 kwadraat nog voor wist te blijven. 6.Feniks laat 7.Echtwaar en 7.Thekwini achter zich. Tridents 8.Winner doet de deur dicht.

05mb

Tijdens de afterparty wordt de wedstrijd nog ff ondertiteld. Sommige vragen blijven hangen. Wat was de ware pontboei? Wat was nu eigenlijk de afstand tussen nrs. 1 en 2? Wat als de wedstrijd nog langer geduurd zou hebben? Ga zo maar door. De trotse winnaar neemt de trofee in ontvangst. Te bewonderen in het havenkantoor van ....Heusden. Het was weer een mooie wedstrijd zeilvrienden. Bedankt en tot volgend jaar.

Thomas Prinsen, Houwezo.

Winnen of leren

Zaterdag 11 juni 2022, er stond wind, hij kwam uit een bepaalde richting, zonnetje erbij, zelfs ik vond het lekker, ideale omstandigheden om eens lekker met Chanel mee te gaan zeilen. Samen met nog 4 andere deelnemers, klinkt als een wedstrijd.

04-06

Nadat we in de kom de zeilen hebben gehesen en wat heen en weer gerotzooit hebben gaven Sjaak en Jeannette (pa en ma) wat signalen af. Maar juist op het moment dat we na het laatste signaal toe gingen parkeerde een grote motorboot zo'n beetje op de startlijn. We konden dus niet goed inschatten of we al mochten (navraag heeft geleerd dat we niet te vroeg over de lijn waren). Aangezien niemand aanstalte maakte om naar de Maas toe te gaan, hebben we zelf maar dat initiatief genomen. We lagen dus ineens uit het niets zomaar vooraan. Na een kort en bondig overleg hebben we besloten om ons niet van de leg te laten brengen en gewoon onze strategie voort te zetten. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven.

02-06

Schoorvoetend volgde iedereen ons naar de eerste boei. Na die boei besloot Chanel dat het tijd was voor de spinaker, zo konden we tot de derde boei het goede voorbeeld blijven geven. Daarna werd het anders, ineens kwamen Richard en Joris wel erg dichtbij. Dus op dat moment hebben we onze strategie losgelaten en werden we zelfs nog fanatiek. Na weer een aantal slagen, we waren ongeveer bij MCH hadden we onze handen vol aan wat golven van een speedboot, toen daar ineens een windvlaag kwam. De rest van de wedstrijd hebben we het met een extra 60 liter waterballast moeten doen. Kort daarna werd onze positie overgenomen door Feniks. De druk was van de ketel dus na nog wat pogingen zijn we terug gegaan naar onze eerste strategie. We hadden tenslotte heel wat bij te kletsen.
Richting de laatste boei zaten we toch ineens weer dichter bij Feniks en na het ronde van die boei scheelde het heel weinig, ze hadden wat problemen met de spinaker..., .... helaas wij ook. Dan dus maar achtervolgen. In de havenmond zag ik een gaatje aan hun bakboord. Alleen wilde er ook nog iemand de haven uit door dat gaatje. Het ging, verdiende zeker niet de schoonheidsprijs, maar we brachten het er allemaal zonder kleerscheuren af... bijna.
De passant die wilde vertrekken kon het niet laten zijn ongenoegen te uiten (begrijpelijk) hij had alleen beter wel kunnen blijven sturen.
03-06
Al met al viel het allemaal wel mee geloof ik.
Het heeft alleen niet geholpen om feniks voorbij te komen.
Maar het was wel weer een leermoment.
Volgende week gaan we ons begeven in het zenuwcentrum van de wedstrijd, dus aan andere de eer om er wat van te maken.
05-06
Groeten Marino en Chanel, die dit alles heeft mogelijk gemaakt.
06web11-06-2022

5e wedstrijd ZMC 4 juni 2022

 

Het was alweer de 5e wedstrijd van deze zaterdagmiddag competitie. De wind was gemiddeld 12 knopen en in de vlagen doortrekkend naar 16-17 knopen. Er waren ook windschiftingen waardoor er bij alle zeilers een hoge concentratie werd vereist. Ook de zon liet zich zien en alles bij elkaar hadden we een mooie situatie om te zeilen. Er waren 6 deelnemers en dat was een goede opkomst voor het Pinksterweekend.

03-05

 

En dan nu het wedstrijdverslag. Tja, dat is moeilijk als je in een Laser zeilt bij deze omstandigheden. Hoewel ik ondertussen best veel uren in een Laser heb gezeild blijft het een erg moeilijk bootje om mee op de Maas te zeilen. Opperste concentratie is vereist en kleine foutjes eindigen onverbiddelijk in een zwempartij. Dat overkwam ook mij toen ik de Maas op zeilde. Achter de goed-gestarte Thomas, Stan en Henk kreeg ik hun vuile wind en een stevige vlaag betekende voor mij mijn eerste zwempartij (gelukkig geen foto’s van gemaakt). Door het feit dat me dit vaker overkomt had ik de Laser weer snel overeind en kon ik de wedstrijd voortzetten. Ik was gewaarschuwd en concentreerde mij volledig op de boat-handling en de vlagen. Hierdoor kon ik alle positiewisselingen tussen de boten niet volgen maar het wedstrijdveld bleef redelijk dicht bij elkaar. Diverse stuurboord/bakboord situaties deden zich voor maar er waren geen aanvaringen. Langzaam kon ik de koppositie pakken en rondde als eerste de boei bij het Herptse veer.

02-05

Voor-de-wind zeilen bij vlagerig weer in een Laser is als fietsen op één wiel: je ligt zo om. Ik heb dan ook niet veel achter me gekeken om te zien hoe de wedstrijd verliep. Ik kon wel zien dat Thomas supersnel ging met z’n spinnaker. Na het ronden van de boei bij de brug konden we weer naar de finish kruisen. Ondertussen was de wind iets afgezwakt en kon ik een tweede zwempartij vermijden.

01-05

De uitslag is bijgevoegd en ik bedank Jeannette en Sjaak voor de start- en finishactiviteiten.

 

Gerard van Loon

05web04-06-2022

Van start tot finish: Houwezo

Afgelopen zaterdag 28 mei zeilden we de 3e wedstrijd van onze clubcompetitie. Met 13+ knopen NW wind kozen we een alternatieve baan rond RWS boeien, zeg baan 4: Start, brugboei SB, grboei Kromme Nol SB, grboei pont BB, grboei Kromme Nol  BB, Finish.

4 boten aan de start, met de volgende line-up:

De Oceaan 22 Tekwini met  Annemiek & Henk & grote Wim ipv kleine Jim; Drie Ynglings. De Smyling van Chanel, nog maar net afgekoeld van vorige week, nu met Rob & Marino; De Feniks, ook gekend als Maxima,  met Joris & Richard en Houwezo, met Thomas  & Willemijn als nog blondere stand-in voor Jan Koks.

03-04

Vooraf werd op de steiger afgesproken dat de 3 Ynglings niet zouden spinnakeren. Hierdoor en door de (bijna helemaal) bezeilde baan was Tekwini gelijk de grote favoriet. Klokslag 3 uur bliezen Sjaak & Jeannette het startsein onder toeziend oog van gast Henk, die het ook wel eens mee wilde maken.

01-04

Houwezo had een flitsende start, op de voet gevolgd door Smyling. In gevecht met de bomen viel Feniks stil en vertrok op achterstand. En de de Tekwini -Was Wim aan het Tiktokken?- als aller-allerlaatste. Aan de wind naar de brugboei en via de Kromme Nol en met ruime wind op weg naar het pontje. Houwezo had de vaart er goed in zitten en Feniks en Smiling maakten elkaar het leven goed zuur. Houwezo rondde als eerste de pontboei, gevolgd door Smyling, Feniks en Tekwini.  Daarna aan de wind weer terug naar de Kromme Nol. Die dekselse Maxima kon natuurlijk weer net iets hoger dan Smiling en hoefde geen extra slag te maken. Houdou Smiling. Houwezo kruiste soeverein op naar de Kromme Nol, om nog ff vast te lopen voordat de boei krap gerond werd en ging onbedreigd naar de finish. Op 29 sec. gevolgd door Feniks, 1min22 sec. door Smyling en 2 min53 sec. door Tekwini. Op handicap is Houwezo de winnaar, op 23 sec gevolgd door Tekwini. Feniks en Smiling worden 3 en 4.

01-04

Nog ff nagepraat op de after-party, waar ook Richards moeder en zus van de partij waren. Het bier opgedronken en op naar de volgende wedstrijd. Dan weer een gevulde koelbox.  

Was weer gezellig, Thomas.

schermafbeelding-2022-05-28-om-18-43-35

SOLO

 

Na een aantal heftige buien de afgelopen dagen sta ik zaterdag ochtend in de tuin en zie ik tot mijn vreugde de toppen van de bomen fanatiek heen en weer slingeren. Helaas heeft mijn zeilmaatje vandaag andere verplichtingen en dus zeil ik solo. Maar de voorspellingen zijn perfect, wind, zon en belangrijk… geen regen! 

03-wedstrijd3
Ik ben op tijd op de haven zodat ik goed voorbereid het water op ga…. Niet helemaal verbaasd zie ik onderin het schip een enorme bak water…. Tja zo wordt alleen zeilen lastig, de een na de andere volle emmer verlaat het schip. De zeilen worden aangeslagen en voor de zekerheid maak ik ook de spinnaker klaar. 

04-wedstrijd3
Het wedstrijd veld is goed gevuld. We maken ons met 7 boten klaar voor de start. Om 14:55 het eerste signaal. Ik ben nog wat aan het opruimen, het is een ellende van lijnen in de kuip… en dan hoor ik het 1 min signaal. Ik zet de wekker en hoop op een goede start. 
Gerard maakt een top start en schiet als eerst met zijn laser de Maas op. Ik lig midden in het veld maar heb gelukkig hoogte waardoor ik snel de Maas bereik. Eenmaal het hoekje om voel ik de wind door m’n haren, er staat meer wind dan ik had gedacht. Al kruisend richting de brugboei loop ik in op de rest. De brugboei rond ik net voor thomas en ook de 2e boei kan ik net voor Thomas pakken. 
Maar Thomas heeft wel zijn spinnaker gehesen, als ik bij Thomas wil blijven zal ik ook mijn spi moeten hijsen. De vlagen zijn verraderlijk en soms stevig. Ik kijk naar de spi val….. wel of niet…… ik kijk nog een keer achter me en zie Thomas als een speer mijn kant op komen. Ik mis mijn zeilmaatje maar het is alles of niets vandaag. 
Ik zet mijn roer met een elastiekje vast, geef het commando BLIJF aan de helmstok en begin te hijsen. Het elastiekje heeft meer rek dan gedacht en dus schiet ik tijdens het hijsen bijna dwars de Maas over…. Ik kijk teleurgesteld naar de helmstok…. Als we voor Thomas willen blijven moeten we wel een team vormen! Ik richt de helmstok richting de pont en zet de spi boom, zonder is geen optie. 

05-wedstrijd3
Het staat en Thomas is niet veel ingelopen. Ik verlos het roer van het elastiekje en ga enigszins uitgeput op het kuipbankje zitten. Het enige wat ik nu kan doen is de wind zijn werk laten doen. Tijd voor een drankje. De wind lijkt net voor de pont wat af te nemen…. Heel fijn want hijsen is een, maar alles weer netjes laten zakken is een ander verhaal zit ik te denken…. Dan trekt de wind toch weer aan tot stevig en zie ik in de verte ook een behoorlijk groot vrachtschip aankomen. De spanning aan boord neemt toe. Thomas begint in te lopen, maar ik heb geen keus… die spi moet wel veilig en op tijd in de kuip landen. 
Ik trek het elastiek om de helmstok en roep naar thomas dat ik wat ga zwabberen… helaas heeft het elastiekje teveel rek en wederom schiet ik bijna de Maas over. Ruim op tijd is alles veilig binnen en rond ik de boei. 

01-wedstrijd3
Thomas zeilt mij voorbij, jammer maar er is nog een kans… ik trek aan de schoten, probeer nog wat onhandig mijn zeilen te trimmen en ga vol goede moed richting de laatste boei. 
Ik loop weer wat in op Thomas en halverwege kruisen onze rakken elkaar. Het wordt nog spannend!!!! 
Nog een keer overstag en dan haal ik net de boei, een goede keus. Thomas komt net te kort waardoor hij nog een slag moet maken. Dat geeft mij net een kleine voorsprong waarmee ik op weg naar de finish mijn spi kan zetten. Het wordt heel close….. ik eindig net voor Thomas. Wat een wedstrijd, ik heb te weinig tijd gehad om om mij heen te kijken. Maar weet zeker dat de strijd in het veld niet alleen tussen mij en Thomas was. 
En oprecht bedankt Thomas, je hebt me ruimte gegeven waar nodig! Want alleen zeilen met deze wind was toch meer een uitdaging dan gedacht. 
En uiteraard ook een bedankje aan m’n helmstok en het bijbehorende elastiekje, zonder jullie was het behoorlijk lastig geworden. Ik hoop de volgende keer weer met mijn zeilmaatje te zeilen, die is toch wat koersvaster!

 

Chanel, Smyling

03web21-05-2022

Waar twee vechten om een been

 

Afgelopen zaterdag 7 mei waren we klaar voor de tweede wedstrijd van het seizoen. Starters Sjaak en Jeannette stonden er klaar voor om het startsein te geven om drie uur.De opkomst was niet zo groot maar er was wel een nieuwkomer bij, een oude bekende met een andere boot. Gerard van Loon deed voor het eerst mee met zijn net aangeschafte Laser, erg leuk om deze doorgewinterde zeiler erbij te hebben.

01-2-2022

Vanuit het KNMI werd er wat gedreigd met pittige buien maar die dreven gelukkig ruim langs Heusen zodat we om 15:00 konden starten. Gerard met z’n gele Laser liet zien wat een goede start is en lag al snel op de Maas, Joris en ik volgden met daarachter Thomas gevolgd door Roel. Er was besloten om een aangepaste baan te varen, eerst naar de Kromme Nol kering om daar de groene boei te ronden en daarna naar de groene boei bij de pont. Het eerste rak ging goed en Joris en ik namen de boei als eerste met vriend Thomas op onze hielen en vlak daarachter Gerard. Thomas had snel de spi gezet terwijl wij wat afwachtend waren en de spi pas op de Maas in Oostelijke richting wilde zetten.

03-2-2022

Voor nu was Thomas spekkoper en nam de koppositie en ook Gerard had ons ingehaald. Tijdens het rak richting het Bernse veer was het stuivertje wisselen tussen de drie boten. Roel en Salvatore bleven op gepaste afstand al gingen zij ook lekker op de spinaker. Thomas besloot om ons in de vuile wind te zetten door op te loeven en ons af te dekken. Tijdens dit gevecht piepte Gerard er tussendoor en nam definitief de koppositie over. Houwezo ronde net voor ons de tweede boei maar had wel wat last met z’n spi die in het water kwam. Gelukkig voor hem ging de procedure bij ons ook niet heel vloeiend.

05-2-2022

Zoals gezegd behield Gerard de koppositie maar was het vechten om de tweede plaats begonnen. Onze zeiltrim was niet optimaal en we konden niet zo hoog varen, na wat veranderd te hebben ging het een stuk beter en mede daardoor liepen we in op Thomas die zijn winst ook nog eens verspeelde door een extra slag te maken. Met 25 seconden voorsprong kwam de Feniks als tweede over de streep, Gerard was 18 seconden eerder over de finish gekomen. Het was een leuke wedstrijd om te zeilen omdat we de gehele wedstrijd erg dicht bij elkaar lagen. Roel lijkt ondanks z’n achterstand beter en sneller te zeilen, de vruchten van het winterzeilen in Drimmelen? We verwachten hem binnenkort ook voorin het veld.

Richard van der Kopel, Feniks

schermafbeelding-2022-05-08-om-17-32-10

Het gele monster

 

Na een veel bewogen winter was het afgelopen zaterdag dan eindelijk zo ver, de eerste zeilwedstrijd van het seizoen. De aanwezige wind was fris maar het was droog en iedereen had er veel zin in. Buiken van de boten waren schoon en glad en de beste zeilen waren tevoorschijn gehaald. Kortom iedereen was er klaar voor om de strijd op het water aan te gaan.

01 16

Er stond acht knopen wind uit het Noorden en daarmee was er kans op een kamelen optocht. Voor Thekwini waren deze omstandigheden uitermate gunstig, de genua lag al dreigend klaar op het dek. Voor de drie deelnemende Ynglings waren deze condities minder gunstig, geen grote lappen voorzeil maar een schamel fokje van 5m2 om de halve wind te vangen. Voor de Saffier 650 zou deze windrichting ook goed kunnen uitpakken. Strak om 15:00 uur werd het verlossende sein gegeven en gleden de boten over de startlijn. Roel en Frans lagen in een goed positie maar vielen weg. Houwezo en Thekwini gingen als eerste de Maas op gevolgd door ondergetekende. Chanel en Marino vielen stil en kwamen daardoor als vierde de Maas op.

03 14

Thomas had de snelheid er goed inzitten en wist als eerste de brugboei te ronden, Henk en Annemiek volgenden hem op de voet en vlak daarachter zaten Joris en ik. Bij de Kromme Nol kering waren de posities ongewijzigd. Na het ronden van boei 2 wist Thekwini, Houwezo voorbij te komen. Wij passeerden Houwezo ook nadat we een tijdje gevangen zaten in de vuile wind van het gele monster met haar dikke genua.  Bij boei 3 had Houwezo meer snelheid en piepte binnendoor. Wij dachten dat we al binnen twee romplengtes van de boei waren zonder overlap maar vanuit Houwezo zag het er anders uit. Uiteraard gaven we ze ruimte maar onder protest. Het blijft lastig in te schatten op welke afstand je zit van de boei en wie er gelijk heeft.

05 13

In de achterhoede werd er rustig gezeild en waren er geen positiewisselingen. Voorin de vloot was de strijd en we wilden graag een plaatsje opschuiven. Thekwini behield de leiding en na de tweede keer de brugboei gerond te hebben wisten we Houwezo weer voorbij te steken. Bij het invaren van de kom bij de groene boei liepen we nog even vast. Blijkbaar is het daar een stuk ondieper geworden. Gelukkig was het kortstondig en met één seconde voorsprong op Houwezo kwamen we over de finish. De gele Oceaan 22 van Henk en Annemiek blijkt met een Noordenwind een lastige tegenstander en zij schreven deze wedstrijd op hun naam. Al met al was het toch een spannende wedstrijd en het was sowieso heerlijk om weer te kunnen en mogen zeilen. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijd en de winnaar van deze wedstrijd mag als beloning de volgende blog maken.

Richard, Feniks

04 15

01-30-04-2022

L.A.W. / Sail out

 

Het laatste weekend van september is traditioneel de seizoenafsluiter voor het zeilen.Zo ook weer dit jaar, graag wilden we weer lekker op de Amer een aantal wedstrijden zeilen. Om een aantal redenen hebben we toch gekozen om het weekend vanuit Heusden te organiseren. Naast het wedstrijdelement vinden we het sociale aspect ook belangrijk. Lekker zeilen en gezellig samenzijn, dit laatste kregen we niet goed geregeld vanuit de havens rond de Amer, Corona speelde hierin ook een rol. Daarop hebben we besloten om een serie van wedstrijden op de Bergse Maas te varen.

law01 

Zaterdag 25 september

De voorspeling voor het weer was prachtig, 22 graden en ……weinig wind. Dat was nu weer jammer, lekker zeilen en BBQ en in de zon is fantastisch maar we hadden wel wat wind nodig. Deze was magertjes voor het hele weekend met namen voor de zaterdagmiddag. Gelukkig konden we om 11:00 uur een wedstrijd varen 8 knopen wind terug lopend naar 4 knopen. Sjaak en Jeannette gaven het startsein en was het dringen om over de streep te komen en een zuchtje wind te vangen. Frans leek goed weg te komen maar werd door Louis dwars gezet waardoor wij ook stil kwamen te liggen omdat Frans voor ons uitkwam. Gelukkig geen schade en niemand had echt schuld of evenveel schuld aan dit incident. Rob en Maarten (erg leuk dat Maarten er ook weer bij was)met Tyngeling lagen als eerste op de Maas maar werden snel ingehaald door Houwezo met Thomas en Jacky aan boord.  Thekwini ging als derde en daarachter waren het Rode gevaar (echtWAAR) en Smyling met elkaar in gevecht waarbij Chanel en Marino aan het langste eind trokken. We voeren een reguliere westrijdbaan en hadden gekozen voor de midden variant waarbij we twee keer de brugboei moeten ronden.

law02

Houwezo deed goed zaken en lag op de koppositie op de hielen gevolgd door Tyngeling, Thekwini behield haar derde plaats. Joris en ik liepen flink op de kopgroep in en kwamen bijna gelijktijdig bij de eerste boei aan. Daar moesten we Houwezo ruimte geven en konden deze boei niet meer ronden en moesten een slag maken. Toen kwamen we erachter dat er een fikse stroming landinwaarts was, we hebben drie keer moeten steken om deze boei te kunnen nemen. Weg was de kopgroep, nu is het lastig om dit verslag goed te schrijven omdat ik niet exact weet wat er voor mij heeft plaatst gevonden. Normaal kan ik terug vallen op de foto’s van Marino. Waar het om gaat is dat Rob en Maarten als eerste over de streep kwamen, Henk, Annemiek en Wim als tweede en Thomas en Jacky als derde. Frans, Louis en Roel gaven het op omdat de combinatie wind en stroming niet meer te doen was.

law03

Chanel had een geweldige lunch geregeld met broodjes knakworst en tijdens dit feestmaal bekeken we de opties voor het middagprogramma. De wind was inmiddels nog maar 2 tot 3 knopen. We besloten een Optimisten estafette race te houden. Vier teams bestaande uit 3 personen moesten een parcours afleggen. Beginnend met een Le Mans start vanaf het RWS gebouw, rennend naar de jollensteiger waar de 4 Optimisten klaar lagen voorzien van 1 houten peddel. Roeien naar het jeugdvlot dat in de kom lag, wisselen van bemanning en de koers naar de boei bij de Ruiter en daarna naar de meldsteiger. Wederom een wissel en daarna de groene boei ronden bij de haven ingang en terug naar het jeugdvlot waarbij de eerste roeiers klaar stonden om weer terug te peddelen naar de jollensteiger om vervolgens terug te rennen naar  het RWS gebouw waar een immense bokaal stond die aangetikt moest worden. Nu al moe of weer moe na het lezen? Alles speelde zich binnen een half uur af, er werd als een bezetene geroeid. In mijn team zaten Wim en Roel, Wim was één de oudste deelnemers en ik dacht dat we weinig kans maaktenen dan nog Roel erbij die met het zeilen meestal niet vooraan ligt. Ik heb nog nooit iemand zo hard zien roeien als Wim en Roel, alsof de duivel ze op de hielen zat gingen ze er vandoor. Wat een krachtpatsers, ik ben nog steeds onder de indruk en wat het helemaal bijzonder maakt is dat Wim zijn zoon Henk twee maal in een rechtstreeks duel versloeg. Zowel Henk als Wim waren de eerste en laatste roeiers

De eerste plaatst werd dus door mijn team opgeëist, maar mijn rol daarin is zeer bescheiden en alle lof is voor Wim en Roel.

02opti

04opti

05opti

We sloten deze volmaakte dag af met een heerlijke BBQ waarbij Louis zijn onverwachte kwaliteit als grilmaster liet zien. Hij heeft iedereen voorzien van een perfect klaargemaakt stukje vlees of vis.

bbq

Zondag 26 september

De wedstrijd die vandaag op de planning stond werd geschrapt en vervangen door een aantal korte sprintwedstrijden. Deze dag was het rustig opstartten met om 12:00uur ontvangst en 13:00uur start van de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd zou aansluitend gestart worden als de laatste deelnemer binnen zou zijn, bij voldoende tijd zouden we een derde wedstrijd varen. Baan 1, start vanuit de kom, ronden van de brugboei en weer naar binnen, baan 2, start vanuit de kom, ronden van de boei in de industriehaven en weer naar binnen. Gelukkig stond er meer wind vanuit het Zuid Westen, zo rond 8 knopen. De eerste start ging prima en Joris en ik lagen tweede achter Chanel en Marino. Door iets eerder een extra slag te maken ronden we de brugboei voor Smyling en met de Spi omhoog kwamen we als eerste binnen. De wind bij het binnenkomen van het gat was heel erg weinig door de hoge bomen aan de Westkant, het was knijpen en hangen om over de finish te komen. Louis had wat voordeel van het gewicht van zijn Waarschip 730 en hield wat snelheid en kwam vrij gemakkelijk als tweede binnen. Thomas vandaag met Wim ging als derde over de streep en Frans als vierde.

law04

Wedstrijd 2: Frans ging er als een raket vandoor, wat kan die man goed startten! echtWaar en Houwezo er achteraan en wij daar weer achter. Na het ronden van de boei moest Frans een kruisrakvaren en verloor daarmee veel tijd. Zij aan zij met Houwezo knalden we richten echtWAAR. Omdat wij aan de loefzijde lagen van Houwezo wonnen we deze race en verschalkten Louis en Axel ook en kwamen daarmee wederom als eerste over de streep.

law08

Na het berekenen op rating bleek dat wij de eerste wedstrijd met een verschil van 6 seconden hadden gewonnen van Louis en de tweede wedstrijd met 1 seconde……. Heel erg close dus. Louis heeft deze twee wedstrijden erg goed gezeild, zeker gezien de wat tamme wind.

Uiteindelijk zijn Joris en ik als eerste geëindigd op de zondag maar ook overall eerste geworden. Thomas is tweede geworden overall en vierde op zondag, Frans eindigt op zondag op de derde plaats en vierde overall en Louis is tweede geworden op zondag en derde overall. Hieronder staat het volledige overzicht.

Wat heb ik genoten van de prachtige weekend waarin we lekker gezeild hebben, heerlijk gegeten en genoten van elkaar. Dat alles met schitterend weer. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de gezelligheid en inzet en hopelijk kunnen we nog veel mooie dagen samen beleven.

  

Richard, Feniks

schermafbeelding-2021-10-03-om-13-04-04

Overzicht Zomer Avond Competitie 2021

 

Het Zeilseizoen zit aan het eind en de zomeravond competitie is klaar en ook de Lange Afstand Wedstrijd hebben we weer gehad. Het was weer een versnippert seizoen, nu niet door corona al was die nog niet over maar door weinig wind en hoog water. Een aantal wedstrijden konden niet gezeild worden door het uitblijven van wind, om dit nog een beter op te vangen hebben we zelfs wedstrijden naar de zaterdagmiddag verzet. Daarnaast vielen er een paar wedstrijden uit door het hoge water. Kortom een wat mager seizoen waar we 8 wedstrijden gezeild hebben. De sfeer was weer erg goed en ik heb genoten van iedere wedstrijd en de borrel na de wedstrijden.

Nu een overzicht van wat we gedaan hebben en wat de resultaten daarvan zijn:

Zoals gezegd hebben we 8 wedstrijden gezeild en hadden we 10 deelnemende boten.

Alleen ondergetekende (en Joris) hebben alle wedstrijden gezeild.

Hieronder staat de einduitslag waarin te zien is wie, wanneer en met welk resultaat er gezeild is. Ik zal mij nu beperken tot de top drie. Op de derde plaats staan Henk en Annemiek met 21 punten. Op de tweede plaats staat Thomas met 15 punten en op de eerste plaats Joris en ik met 11 punten. Van iedere deelnemer is het slechtste resultaat geschrapt, ook te zien in het overzicht. Omdat er twee Ynglings op de eerste en tweede plaats staan heb ik gekeken naar het resultaat van de 6 wedstrijden waarin zijn gezamenlijk hebben gevaren.

Dan kom ik uit op een gelijk aantal punten, dus verder graven.. Daarna heb ik alle gevaren seconden bij elkaar opgeteld berekend op de standaard rating omdat de boten gelijk aan elkaar zijn. Thomas heeft totaal 22.396 seconden gezeild (06:13:16) en Joris en ik hebben totaal 22.020 seconden gezeild (06:07:00). Een verschil van 376 seconden: 6 minuten en 16 seconden. Ik vond het leuk om dit resultaat te bekijken en te zien of en hoeveel verschil er zou zijn.

Zoals ik eerder schreef heb ik enorm genoten van de wedstrijden en de goede sfeer van deze groep. Ik heb nu al weer zin in volgend jaar. We gaan het in 2022 iets anders doen en breken met de traditie van zeilen op vrijdagavond. Omdat er zo vaak weinig wind was hebben we gezamenlijk besloten tijdens het afsluitend weekend om de wedstrijden voortaan op zaterdagmiddag te varen, we startten dan om 15:00 uur. We hopen op deze manier op meer wind en voldoende deelnemers. Namens de wedstrijdcommissie wens ik iedereen een mooie winter toe en hoop ik jullie weer in het voorjaar te zien.

 

Richard, Feniks

schermafbeelding-2021-09-21-om-10-38-07

Houdoe, Houdoe!

 

Omdat het vroeg donker wordt hebben we de wedstrijd verzet naar de zaterdagmiddag. De windverwachting was goed, acht knopen uit het zuidwesten. De temperatuur was ook goed alleen gaven ze een buitje aan. Hopelijk was iedereen hierop voorbereid. Net voor aanvang van de wedstrijd komt Frans naar mij toe en verteld dat dit de laatste keer is dat hij meezeilt omdat hij zijn BM 16m2  “Houdoe“ gaat verkopen. Heel jammer want naast dat Frans een uitstekende zeiler is, brengt hij altijd extra gezelligheid mee. We besluiten om de lange baan te varen zodat we extra lang van zijn gezelschap kunnen genieten.

frans-1

Om 14:45 is de start en door omstandigheden zijn Joris en ik niet scherp en komen achter de rest traag over de startlijn heen. Thomas doet goede zaken en scheurt er vandoor gevolgd door “Thekwini”, “Houdoe”, “Savoir Vivre” en “Teeuwke”. Samen met Jacky stuurt Thomas zijn “Houwezo” hoog en hard richting de brugboei. In het kruisrak zijn wij in het voordeel ten opzichte van de ander boten en nemen we snel de tweede positie in. “Houwezo” blijft echter buiten bereik.

frans-3

In de achterhoede zijn “Teeuwke” en “Savoir Vivre met elkaar in gevecht. Voor deze kemphanen laat Frans nog eenmaal zijn kwaliteiten zien en is het stuivertje wisselen met “Thekwini”. Deze laatste zeilt met een extra bemanningslid, Henk zijn vader is erbij. Geen verkeerde zet want tijdens deze wedstrijd gaat de spinaker omhoog en wordt de aanval vol ingezet. Frans is altijd verrassend snel met ruime wind en laat het drietal niet gaan. Zelf heb ik dat ook meerdere malen ondervonden, wij met de spinaker vol en het grootzeil naar buiten en dan Frans met zijn gaffelzeil en fokje ons gewoon bijhouden. Daar heb ik alleen maar respect voor.

frans-2

Het spinakerrak was frustrerend omdat de wind voortdurend aan het schiften was in een hoek van 90 graden. Boom naar voren, toch weer terug, nee weer naar voren en weer………lastig dus. Waarschijnlijk zaten we ook wat te dicht aan de zuidkant en speelden de bomen en gebouwen ons parten. Thomas en Jacky deden het beter en bleven op gepaste afstand waarbij de vraag is of Thomas zo goed zeilde of het de Wijkse invloed was die de winst bezorgde??

frans-4

Thomas en Jacky pakten verdiend de eerste plaats en Joris en ik namen de tweede voor onze rekening. Henk, Henk en Annemiek kwamen als derde over de streep maar worden op rating verslagen door Marc met zijn “Teeuwke” en Frans met zijn “Houdoe”. Roel en Salvatore zaten in de bezemboot maar het plezier was er niet minder om. Het was wederom een leuke wedstrijd zo laat in het seizoen en de afterparty was ook weer erg gezellig. We gaan Frans missen maar gelukkig zullen we hem nog relmatig op de steiger tegenkomen want “Neelke” gaat niet in de verkoop.

 

Richard van der Koppel, Feniks

 

schermafbeelding-2021-09-21-om-12-06-49

Wind, stroming en tapas

 

De vorige wedstrijd viel uit vanwege het hoge water en fikse stroming van de Maas, hoogtepunt was 325cm NAP waar het normaal schommelt tussen de 40 en 60cm NAP.Gelukkig voor ons geen schade door ondergelopen kelders en huizen of auto’s in bomen.Het was de laatste wedstrijd voor de vakantie en iedereen was opgeroepen om lekkere hapjes en drankjes mee te nemen. Nog één keer gezellig bij elkaar en dan vakantie vieren.

Ons trouwe start duo Sjaak en Jeannette stonden klaar om het startsein te geven, Sjaak zag het deze keer niet goed vanwege een oogoperatie die hij een paar uur voor de start had ondergaan. Fantastisch dat hij er toch bij was, hij had wel last met wit en oranje uit elkaar te houden.

img-5541 

De wind kwam uit het Oosten met een kracht van ongeveer 8 knopen, helaas liep deze later terug en zorgde voor de nodige problemen. De drie Ynglings, het Waarschip en de First Class lagen al snel op de Maas om er achter te komen dat de stroming nog steeds stevig was. Ook Joris en ik hadden er last van en we vonden het erg lastig om een goede koers te varen. Tijdens het kruisrak in Oostelijke richting was het worstelen om meters te maken maar hier had iedereen mee te maken. Er ontstond een groepje van drie die wat beter weg kwamen, Joli, Houwezo en Feniks namen langzaam maar zeker afstand. De eerste boei lag beschut in de industriehaven, daar wisten wij net voor Thomas en Henk de boei te ronden. Snel de Maas op om zodoende de stroomsnelheid optimaal te benutten en de spinaker omhoog.

Houwezo zat ons op de hielen en het was lastig om de spi goed vol te houden vanwege de grillige wind. Er zaten erg veel windwakken die voortdurend van positie veranderden waardoor de spi er regelmatig troosteloos bij hing.

img-5547

De First Class 7, Joli, kon het tempo niet bijhouden en de strijd ging tussen Houwzo en Feniks. Chanel met Marino aan het roer en zeilduo Louis en Odette hadden duidelijk moeite met de stroming en lagen flink achter. We hadden besloten om de midden lange baan te varen maar achteraf gezien was de korte baan beter geweest. Na het ronden van de brugboei moest de boei in de industriehaven nog een keer gerond worden en dat was net te veel. Thomas was vanavond scherp en wist goed de wind te zoeken en kwam op voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Hij kwam als eerste over de finishlijn en met een achterstand van 2:43 minuten kwamen Joris en ik over de streep. Daarna kwam het lange wachten op de anderen. Stan met zijn Joli kwam ruim 25 minuten later over de finish en èchtWAAR en Smyling volgden nog wat later met het ijzeren zeil aan. De wind was zo ver ingevallen dat ze genoodzaakt waren om de motor bij te zetten om tegen de stroming, die een dikke twee knopen was, in te komen.

img-5553

De sfeer was er gelukkig niet minder op geworden en toen we allemaal rond de tafel zaten werden alle tapas gerechten gepresenteerd en genuttigd met de aanwezige drankjes. Special guest van de avond was Jim, Annemiek was gekomen om ons aan te moedigen en had deze jonge zeiler mee genomen. Super leuk en gezellig dat ze er bij waren en de aanmoedigen hadden geholpen gezien het feit dat papa Henk in de winnende boot zat. Jim had zijn vader vleugels gegeven. Rond half twaalf gingen de laatste naar huis, het was een hele fijne avond geweest waar we van elkaar hebben genoten. Nu eerst vakantie en dan op 10 september mogen we weer los en op 24, 25 en 26 september varen we de Lange Afstand Wedstrijd.

img-5552

Namens de wedstrijd commissie voor iedereen een hele fijne vakantie en tot de 10e.

 

Richard van der Koppel, Feniks

08-uitslag-wedstrijd

Het Rode gevaar

 

We noemden het een lichtweer oefenwedstrijd voor de Maasbruggen wedstrijd van de dag erna. Deze Maasbruggen was echter snel gezeild omdat de wedstrijdleiding na een half uur de wedstrijd afblies. Geen wind en een redelijke stroming op de Maas waardoor we achterwaarts richting de brug dreven. Maar goed, de vrijdagavond hadden we dus wel een wedstrijd en zoals gezegd met weinig wind. Het was de bedoeling om de middenbaan te varen maar deze was te lang voor de wind en halverwege werd besloten om de korte baan te zeilen.

5-06

De start om exact half acht was goed en Feniks lag als eerst op de Maas met team Tyngeling vlak achter ons. èchtWAAR , het recent gerenoveerde Waarschip 730 deed voor het eerst mee en ze voeren niet onverdienstelijk. Al direct bij de start lagen ze in de clinch met Tyngeling, daar werd de toon gezet voor de wedstrijd. Thomas wist zich vrij snel naar voren te werken ten kosten van Team Tyngeling en èchtWAAR en voer een stabiele wedstrijd. De tweede plaats gaf Thomas, met deze keer Jan Koks aan de helmstok, niet meer uit handen.

5-02

Teeuwke was ook weer van de partij al had hij een late start, drie minuten na het sein vertrok Marc maar liep snel in op Roel en Savatore.  Feniks behield de leiding en voer zo een rustige wedstrijd. Om de derde plast werd fel gestreden, Louis gaf zijn knalrode Waarschip de sporen en wist Tyngeling voorbij te steken. Ondanks de lichte wind en het veel zwaardere Waarschip maakte ze meer snelheid dan de Yngling. Tijdens het spinakerrak werden Louis en Odette weer ingehaald door Tyngeling, begrijpelijk want het rode gevaar moest het doen zonder spinaker.

5-04

Roel en Salvatore maakten nog vervaarlijk slagzij door een aantal hoge golven die uit het niets leken te komen. Ook Marino in de begeleiding wist het bootje maar ter nauwer nood recht te houden. Marc werd door een vriendelijke binnenvaart schipper vriendelijk gesommeerd om uit de weg te gaan terwijl hij stillag in het Heusdens kanaal omdat de wind wegviel. Deze schipper kwam met een rotvaart het kanaal in en dulden niemand op zijn pad……gelukkig liep het goed af. Na het ronden van de boei bij Legerstee door Tyngeling kroop het rode gevaar steeds dichterbij en kwamen ze anderhalve minuut later over de finish. Op rating hebben ze Tyngeling ingehaald en daarmee behaalden ze de derde plek. Goed gezeild door team èchtWAAR, zeker met deze licht omstandigheden. Dat belooft veel goeds voor de komende wedstrijden.

5-02

Richard van der Koppel, Feniks

06-uitslag-wedstrijd

Voor de stoerste zeilende vrouw

De koeien waaiden niet van de dijk, 6 knopen vanuit het Zuid Oostelijke richting. Voldoende voor een wedstijdje vonden wij en een mooie lichtweer training. We hadden een nieuwkomer in ons clubje, Marc de Rooij, met zijn groene Stern “Teeuwke”. Hij voer hij solo de wedstrijd mee. Thekwini was ook van de partij, Annemiek had Henk aan zijn haren de boot mee in gesleurd want zo lang er nog geen weeën waren kon er makkelijk gezeild worden!Ik heb enorm respect voor deze stoere vrouw die zich door niets laat weerhouden om te gaan zeilen.

fe9e6c76-5b35-41db-9a1e-045a173a35c4

Vanaf de wal gaven Sjaak en Jeannette het startsein en rustig gleden we de kom uit de Maas op in Oostelijke richting. Joris en ik kwamen goed weg en na ons kwam Thekwini de Maas op. Teeuwke maakte het Roel en Salvatore direct moeilijk en wist ze voor te blijven. We zaten wat te dicht onder de Zuidkant waar helaas wat minder wind zat, Thekwini had de snelheid er goed inzitten en liep op ons in. Ze hadden beter de wind gezocht dan wij en dat werkte in hun voordeel. We wisten boei 1 voor hun te ronden maar tijdens het spinakerrak sloegen ze hun slag. Annemiek aan het roer stuurde strak en Henk bediende de genua en maakte meer snelheid dan wij. Voor de haven werden we ingehaald door deze fanatieke en hoog zwangere dame, dit zorgde een brede lach, zoiets gaan we niet meer meemaken.

87853651-27ec-4c30-9a17-71c89f4c7e8a

Achter ons ging het rustig aan waarbij Teeuwke de Saffier 650 voor bleef. Deze laatst genoemde had ook wat moeite om de boeien te vinden en dacht dat ze wat dichter bij elkaar lagen. De condities in de buurt van de Kromme Nol kering waren lastig, de wind was daar bijna geheel weg. Iedereen voer op de top van hun kunnen en wist toch de boeien te ronden.

497735de-dda8-4d56-88a4-951a57f2eb90

Ik kan het niet spannendere maken dan het is, Thekiwini behield de leiding, wij sukkelden er achteraan en Marc gaf zijn visitekaartje af door Roel voor te blijven. Ondanks de lichte condities was het een leuke wedstrijd en voelde het goed om te verliezen van Thekwini.

cac1df61-693d-42b0-b9e8-988eab40d118

Als iemand deze wedstrijd verdiend had waren het Annemiek en Henk wel, heel goed gezeild met extra handicap. Al leken de zwangerschaps hormonen extra focus te geven, toch een vorm van doping!? Vier dagen laten zijn ze trotse ouders geworden van hun zoontje Jim. Namens alle zeilers en de wedstrijdcommissie wensen we jullie heel veel geluk, voorspoed en gezondheid toe. Jim staat al inschreven voor het jeugdzeilen want we gaan er van uit dat hij een fanatieke zeiler wordt. We zijn benieuwd wanneer we hem voor het eerst bij jullie in de boot zien, dat kan nooit lang duren…..

 

Richard van der Koppel, Feniks

05-uitslag-wedstrijd

Na regen komt……..

 

Vrijdag de 18 juli was een onstuimige dag, de voorspelde buien kwamen en lieten een spoor van vernieling na. In Leersum trok een valwind een spoor van vernieling. Geen weer om een wedstrijd te houden, maar wij waren erg optimistisch en gingen het water op. Vijf minuten voor het startsein schoof er een onbeduidend klein wolkje over ons heen, helaas voor ons, size doesn’t matter…… Ik heb nog nooit zo veel regen uit een irritant kleine wolk zien vallen met ook nog eens veel wind. Twintig minuten en een nat pak later besloten we toch maar de wal op te zoeken. Morgen weer een kans met het excuus dat we de zeilen moesten droog zeilen.

2-012-03 

Zaterdag 19 juli was vriendelijker, een flauw zonnetje, wat bewolking en een mooi zeilwindje. Om 15:15 viel het startschot en 2 Ynglings, een Oceaan 22 en een Saffier 650 gingen de Maas op. Tijdens het kruisrak richting de brug pakten Joris en ik de leiding met pal achter ons Thomas en Fien gevolgd door Henk en Annemiek die er toch weer bij waren en hekkensluiter Roel met Marino aan het roer. Marino die normaal gesproken de begeleiding doet en prachtige foto’s maakt mocht in de Saffier meezeilen en niet zonder succes.

2-04

Gezien de windsterkte voeren we baan B waarbij de brugboei twee maal gerond moet worden. Het Spinakerrak ging voor ons goed en boei 3 bij Maritiem centrum Heusden hadden we snel gerond. De knalgele Thekwini zat Houwezo op de hielen en ze wisten boei 3 net iets eerder te nemen, iets van zwangerschap geeft je vleugels. Henk en Annemiek hadden hun Oceaan 22 goed onder controle en namen met de genua op meer afstand van Houwezo.

2-05

Roel en Marino gingen ook lekker, wel als 4e maar niet zo ver achter als we gewend zijn. Na het ronden van de brugboei voor de tweede maal ging de spi weer omhoog en lag de finish op ons te wachten. Bij het kruisen van Thekwini riep Annemiek nog dat ze ons gingen pakken. Omdat de wind geruimd was konden ze optimaal gebruik maken van hun grote genua. De wind viel half in en de spi was met moeite vol te houden, het gele gevaar kwam snel dichterbij. We behielden onze voorsprong en nog geen twee minuten later kwam Thekwini over de streep. Thomas kon Roel nog achter zich houden maar boekten wel een overwinning op zichzelf. Roel verbeterde met ruim 12 minuten zijn gemiddelde tijd.

2-06

Voor deze race hebben we drie winnaars, Henk en Annemiek die voor de eerste de eerste plaats hebben gehaald, Roel die met Marino (wat een goede stuurman) die zijn persoonlijke tijd dik heeft verbeterd en de groep die vrijdagavond wind en regen trotseerde om een potje te kunnen zeilen, ook hulde voor Marino die in de Funjak ook in diezelfde bui lag.

Driewerf hoera voor ons allemaal en zeker voor Annemiek die nu heel zwanger, stoer blijft doorzeilen!

 

Richard van der Koppel, Feniks

04-uitslag-wedstrijd

It giet oan!

 

Eindelijk kwam de verlossing voor ons op 11 juni, wedstrijden in clubverband zijn weer toegestaan. Na een aantal trainingsrondjes om de roest er vanaf te varen mochten we dan weer een echte wedstrijd houden. Ons trouwe startteam, Sjaak en Jeannette, gaven om 19:30 uur het verlossende schot. Met maar liefst vier boten stormden we over de startlijn, ondergetekende lag als eerste op de Maas gevolgd door Thomas. Aan de wind gingen we richting de brugboei. Achter ons waren Frans en Henk & Annemiek in gevecht. Waarbij Frans zich niet zo maar weg liet zeilen. Super om te zien hoe hij zijn BM uit 1954 onder controle had.

01 15 

De boei bij de Kromme Nol kering namen Joris en ik ook als eerste, daarna volgde een spinakerrak naar boei 3 bij Legerstee (nu Maritiem Centrum Heusden). Op het midden van de Maas bleek minder wind te zijn dan aan de Zuid kant die Thomas had gekozen. We zagen Houwezo aan de horizon verdwijnen.

02 14

Tijdens het volgende rak richting d brugboei liepen we in maar verloren later weer te veel meters vanwege een tactische fout. We maakten een lange slag richting de Kromme nol om daarna wat lager te kunnen varen met meer snelheid. Dat pakte dus verkeerd uit en wederom verdween Houwezo aan de horizon. Bij het laatste rak hielden we wel de spi beter vol

03 13

Frans liet Henk en Annemiek niet los maar kwam toch als laatste over de streep. Het was er niet minder leuk om en Frans genoot zichtbaar. Nu moet gezegd worden dat Thekwini met handicap zeilt. Beter gezegd met een extra bemanningslid, Henk en Annemiek verwachten binnenkort hun eerste kindje. Super nieuws natuurlijk en fantastisch dat we er een zeilertje bij krijgen. Nu al mee op de boot, dat gaat nog wat worden, spreekwoordelijk met de paplepel ingegoten. Over ongeveer drie weken is Annemiek uitgerekend en we wensen haar en Henk alle goeds toe en hopen binnenkort het glas te heffen op de baby.

04 14

Richard van der Koppel, Feniks

schermafbeelding-2021-06-17-om-21-58-33

Zaterdagwind

 

Omdat het vroeg donker wordt hebben we de laatste wedstrijd op zaterdagmiddag gevaren.Eindelijk geen wind die inzakt en binnenkomen met de schemering, wel kregen we daarvoor in de plaats heel veel golven van jachten en speedboten. De wind was mooi en de temperatuur nog veel mooier. Het was genieten met dik 25 graden en dat op 19 september.

Ons startteam Sjaak en Jeannette gaven om 14:00 uur het startsein, helaas deze keer geen begeleiding en ook geen mooie foto’s die Marino altijd maakt. Ook Joris was er niet bij en ik had een gelegenheids stuurman in de vorm van mijn buurman. Na 24 jaar zat hij weer in een zeilboot, nadat de roest er een beetje vanaf geschraapt was deed hij het best goed. Louis en Odette maakte een mooi start en waren net wat sneller weg. Daarna lagen wij in hun vuile wind en dat koste meters. Thomas en dochter Fien waren ook goed weg en piepte tussen ons heen en lagen als eerste op de Maas.

Stan lag vierde met Thekwini er vlak achter, hekkensluiter was Roel met zijn Saffier. Vanwege de Oostelijke wind was het eerste rak richting de Bernse pont waar ook onze eerste boei lag (BM5). Thomas die aan kop lag zeilde lekker en wist goed hoog aan de wind te varen. Joli, van Stan maakte ook goed snelheid en gaf ons goed partij. Vlak daarachter zaten Henk en Annemiek gevolgd door WaarGemaakt. Buurman Henri wist mijn Feniks goed hoog aan de wind te sturen waardoor we Joli voorbij gingen. Na het ronden van de boei gingen we voor de wind richting de brug om daar de rood-groene keerton te ronden.

De roest zat er bij mij nu blijkbaar op waardoor ik in gevecht was met mijn spinaker. Uiteindelijk wist ik deze te bedwingen maar Houwezo lag inmiddels zo ver voor dat een eerste plaats verkeken was. Was het niet dat degene die de minste fouten maakt wint? Niet getreurd we lagen op de tweede positie dus niks te klagen. Zonder spinaker vloog Thekwini over het water en was Joli voorbij gegaan. Bij Henk en Annemiek geen fouten waardoor ze een mooie wedstrijd zeilde. In de achterhoede ging het er iets rustiger aan toe en kwam Louis erachter dat hij beter een andere zeilvoering had kunnen nemen. Gelukkig voor hem dat Roel en Salvatore graag overzicht houden en dat gaat uitstekend vanuit de laatste positie.

Houwezo als eerste over de streep en blijft ook eerste, Feniks als tweede en Thekwini als derde. Er wordt geschiedenis geschreven want Henk en Annemiek eindigen op rating voor Feniks, ondergetekende. Dat gun ik ze uiteraard van harte want ze hebben gewoon goed gezeild. Dat geld dus ook voor Thomas, of lag het aan dochter Fien die met een geheim zwart notitie boekje aan boord zat?

Wederom een leuke wedstrijd en een gezellige aftersail op het ponton onder het genot van onze zelf meegebrachte drankjes en heerlijke koffie van Annemiek! Ik hoop van harte dat we nog meer van deze middagen krijgen.

 

Richard van der Koppel, Feniks

04-19-sept-2020 

EN ER WAS WIND….

 

In tegenstelling tot vorige week was er wind, niet veel maar voldoende om een rondje te zeilen. Een week geleden gingen we vol enthousiasme van start maar een indrukwekkende donderwolk slokte alle wind op en dreef ons na een kwartier weer de haven in.

01 14

Strak om half acht gaven Sjaak en Jeannette het startsein en gingen we met hangen en wurgen met een westenwind over de streep. Thomas en Wout kwamen goed weg en lagen al snel op de Maas. De rest lag gezellig in de flessenhals bij elkaar te dobberen. Louis en Odette hadden de pech om ook nog eens vast te lopen.

02 13

Thomas kwam goed weg in de vrije wind en stevende als eerste op de brugboei af. Stan met zijn prachtige First Class ronde de boei als tweede en deed dit ook met de boei bij de Kromme Nol kering. Joris en ik volgden als derde met achter ons Thekwini en Wout die goed mee kon komen met zijn knalgele 570. De Saffier van Roel lag op de 6e positie met daar achter Waargemaakt die weer los was gekomen.

03 12

Tijdens het aan de windse rak waren er nog geen verschillen gemaakt, bij het volgende rak kwam er een kleine verschuiving. Thomas zette als eerste zijn spi gevolgd door Stan die een joekel van een spinaker omhoog trok. Onze wat minder grote spi werd ook gezet met goed resultaat. Hij stond al snel mooi vol en de jacht naar Houwezo werd ingezet. Thekwini had hun geheime wapen “Jacky” aan boord en ook daar werd de spinaker bijgezet. Namaste kon dat tempo niet bijbenen zonder spi maar bleef Savoir Vivre voor.

04 13

Tijdens het kruisrak terug naar de brugboei besloten we de baan in te korten zodat de brugboei verviel en we direct naar de finish konden. Houwezo bleef ons met 59 seconden voor en schreef daarmee deze wedstrijd op zijn naam. Stan kwam knap als derde over de streep met zijn jeugdige bemanning gevolgd door Thekwini. De knalgele Namaste van Wout eindigde als vijfde en Waargemaakt als zesde. Wat er met Savoir Vivre is gebeurd weet ik niet maar ze kwamen op de motor over de streep. Het begon al wel te schemeren dus wellicht was het uit veiligheid dat ze daardoor zo binnen kwamen. Hopelijk hoor ik het nog van Roel en zal ik vermelden wat de reden was.

06 12

De avonden worden nu erg kort dus het is de vraag of we volgende week nog kunnen zeilen. We proberen het wel, bij voldoende wind en een korte baan moet het lukken. Wellicht iets eerder starten en het palaver via de app. We houden jullie op de hoogte.

 

Richard van der Koppel, Feniks

01-4-september-2020

Bier en een jacuzzi

 

Tweede wedstrijd van het jaar, iedereen was nu scherp voor de start. Sjaak en Jeannette gaven om half acht het startsignaal en we vertrokken. Wind zat in de Noordwest hoek en had een kracht van 11 knopen maar zou in de loop van de avond snel minder worden. We gingen voor de lange baan met een optie voor de middenbaan als de wind te snel zou teruglopen.

01 3

Naast Thomas en Julius gleden we over bakboord zeilend over de streep, Henk en Annemiek zaten vlak achter ons. Vanavond voer Roel voor het eerst mee met zijn wijnrode Saffier 650, Savoir Vivre. Met drie man sterk, Ronald was het geheime wapen voor vanavond. Helaas was de start niet zo goed en gingen ze als laatste de Maas op. WAARgemaakt zat Thekiwini op de hielen en met deze wind kon het nog eens spannend worden, zeker met de pretrating van het Waarschip.

02 2

Wij wisten een eerste goed rak te maken en lagen snel aan kop van de groep, Houwezo en Thekiwini zaten wel dicht achter ons. Stukje daarachter WAARgemaakt. Om de brugboei en aan de wind naar de Kromme Nol kering, ook daar waren we als eerste. Snel de Spi omhoog en weer terug naar de Maas. Daar werd het spannend want zowel Houwezo als Thekwini lagen naast ons. Wij namen wat meer ruimte om zo niet in de vuile wind van de andere te komen. Dat pakte goed uit, Thekiwini maakte het Houwezo behoorlijk moeilijk en haalde hem de wind uit de zeilen. We kregen de Spinaker mooi vol en met dik vijf knopen gingen we naar boei drie in de industriehaven.

06 3

Op het Waarschip werd hard gewerkt en de donkerblauwe spinaker stond er goed bij. Henk en Annemiek deden het zonder en voeren met een grote genua daarmee bleven ze de Waarschippers voor en ronden als derde boei 3. Rustig aan kwam de Rode Saffier richting boei drie en de sfeer aan boord was uitermate goed. Drie biertjes gingen de lucht in toen wij ze tegenkwamen, daarover later meer. We voeren nog steeds aan kop maar Thomas deed zijn uiterste best om dichtbij te komen.

04 2

Om de brugboei en weer in Oostelijke richting, spi omhoog en snelheid maken. De wind was al een stuk zwakker, de Saffier moest boei drie nog ronden. Met de lange baan in het vooruitzicht zou dit wel erg lang gaan duren. Na een kort overleg besloten we de baan in te korten. Dat betekende dat we direct naar de finishlijn gingen. Met een mooie voorsprong kregen we om 20:17 het signaal van de finish. Niet veel later kwamen Thomas en Julius over de streep. Ruim vijf minuten later kwamen Thekwini en twee minuten daarna Waargemaakt over de streep. Toen bleef het ruim een kwartier stil, toen kwam Savoir Vivre met veel kabaal over de streep. De sfeer was er niet minder op geworden.

05 2

Onze fanatieke zeiler Ronald kwalificeerde de Saffier als een ruime, rustig zeilende boot. Het koste hem even moeite om aan te passen maar dit onthaaste tempo had ook wel wat. Mooie ruime kuip, biertjes aan boord en ook nog tijd om lekker in de jacuzzi te zitten. Wij weten wel met wie Ronald de volgende keer mee gaat! De sfeer op het ponton was weer uitermate goed en drankjes en hapjes werden broederlijk gedeeld. Maar wie heeft er nu gewonnen? Met één seconde verschil eist Houwezo de eerste plaats op, Feniks geeft dus op rating een seconde toe. WAARgemaakt pakt de derde plaats. Ik kijk al uit naar volgende week en hoop op een mooie wind.

 

Richard van der Koppel, Feniks

02-10-juli-2020

Houwezo en een te lang voorlijk

Wind, water, boten en even geen Covid 19. Vrijdagavond 3 juli ging de eerste wedstrijd van start. Een klein groepje fanatiekelingen hadden zich aangemeld en met vijf boten gingen we om 19:30:00 over de startlijn. Althans een paar deden dat. Samen met Joris en mijn gerenoveerde Yngling die nu oranje is en voortaan Feniks heet schoten we over de lijn. Waar bleven de anderen?

01

Thekwini zat ons op de hielen en had ook een goed start, WAARgemaakt volgde de knalgele Oceaan 22. Daarachter was het rustig, waar was Tyngeling en waar was Houwezo? De mannen van Tyngeling hadden de startprocedure niet helemaal meegekregen en keken verbaasd hoe wij de Maas op gingen. Zeilen strak en in de achtervolging, daarna bleef het lang stil. Thomas leek het helemaal kwijt te zijn en draaide rondjes op de motor in de kom.Zijn nieuwe set zeilen was niet goed op maat en het voorlijk van de fok was veel te lang. Dat koste dus tijd om te regelen en daarmee was deze wedstrijd voor Houwezo verkeken.

02

Er stond 12 knopen wind met uitschieters naar dik 20 uit westelijke richting later krimpend. We voeren de lange baan en het eerste traject naar de brugboei was een kruisrak. Zonder probleem ronden we de eerste boei en voeren naar de Krommen Nol kering. Thewkini achter ons, Tyngeling wist snel de verloren tijd in te halen en pakte halverwege het kruisrak Louis met WAARgemaakt. Ook Thomas wist nog voor de eerste boei Louis in te halen.

03

Na boei 2 terug op de Maas en vlug de spinaker omhoog, met de uitschieters ging dit lekker vlot en we klokten al snel dik 7 knopen. Henk en Annemiek lieten de spinaker in de zak zitten en werden daardoor ingehaald door Tyngeling die zijn uit de kluiten gewassen driekleurige spi op had staan. Zij maakten veel goed tijdens dit rak in oostelijke richting. Houwezo had inmiddels ook zijn blauw wite spi opgezet maar konden Thekwini niet terug pakken. De gele Oceaan had alles goed onder controle.

04

Het kruisrak terug naar de brugboei ging voorspoedig en we behielden onze ruime voorsprong. Zonder dat het heel saai was behield iedereen zijn positie. Nog een keer om de boei bij Legerstee, beter gezegd Maritiem centrum Heusden want Ries heeft zijn zaak verkocht. Na het ronden van de brugboei de spinaker weer omhoog, boei 3 ronden en terug naar de havenmond om daar de finishlijn te nemen. Net voor half negen weer terug. Tyngeling kwam een paar minuten na ons binnen, gevolgd door Thewkini, Houwezo daar weer achter en WAARgemaakt was de hekkensluiter. Feniks nummer één en Thekwini nummer twee op rating en Tyngeling nummer drie.

06 2

De aftersail was op het ponton, iedereen had wat lekkers en drinken meegenomen. Broederlijk werden de drankjes en hapjes gedeeld. Joris had een enorme koeltas met elementen van waaruit hij ijskoude drankjes deelde en Louis voorzag ons van diverse soorten worst en kaas. De sterke verhalen waren niet van de lucht en het was duidelijk dat alle deelnemers opgelucht waren dat de ZAC weer gevaren mag worden. Met voldoende wind volgende week vrijdag wedstrijd twee!

Richard van der Koppel, Feniks

01-3-juli-2020

Koudste 6 oktober ooit

 

Zondag 6 oktober, vijf Ynglings, bemanning van divers pluimage, een portie wind en regen, heel veel regen. Waarom waren wij daar met de vijf Ynglings? Die zondag hebben we twee sprintwedstrijden gezeild als seizoenafsluiter. Aansluitend was er de prijsuitreiking van de zomeravondcompetiitie.

 01a 

In de bak was het heerlijk warm toen we rond één uur verzamelden, koffie stond en klaar en ook een paar heerlijke taarten verzorgd door de dames van het CBA. De jeugdzeilers kwamen ook nog even koffie met gebak scoren na de laatste zeil-les van het jaar.

 

Het was ook gezellig druk toen we het palaver hielden. We wilden graag met een eenheidsklasse de wedstrijden zeilen, vandaar dat de Ynglings al klaar lagen. Booteigenaren kregen bemanning toegewezen en zouden een “Le mans start” maken. Vanaf de bar lopend naar de boten, naar buiten peddelen en voorbij steiger 8 de zeilen omhoog om dan de eerste wedstrijd van een half uur te zeilen.

 abae25d9-a530-4267-82ef-e42794c61cf4

Geluk was aan mijn kant, Frans en Rob waren in mijn boot ingedeeld. Sjaak en Jeannette gaven het startsein en in ganzenpas liepen we naar de boten, maakten ze los en peddelden zo snel mogelijk naar steiger acht. Kop in de wind, die uit het Oosten kwam en omhoog met de zeilen! Ronald lag voor met en ging als eerste de Maas op, wij vlak daarna met Chanel naast ons. Zo gingen we naar de Heusdense brug die gerond moest worden, de pilaar aan bakboord en dan weer terug richting de haven waar een boei op de Maas lag die we ook aan bakboord moesten ronden. Achter ons waren Tyngeling en Houwezo in gevecht waar Tyngeling een licht voordeel had. Ronald en wij gingen bijna gelijk onder de brug door en weer terug in Oostelijke richting. Tomas met zijn meidenbemanning deed het goed en wist Chanel en Ton te passeren. Ondertussen waren wij een beetje op Ronald uitgelopen totdat ik de grootschoot te lang vast liet staan en we heerlijk uit het roer liepen en Ronald en Joris voorbij zagen gaan. Frans hield het hoofd koel en stuurde Matrena hoog aan de wind en we wisten Ronald weer in te halen totdat die de strijd moest staken omdat zijn aanhechting van het grootschootblok het begaf. Dat was erg jammer want we waren in een mooie strijd verwikkeld. Wedstrijd één schreven we op onze naam.

 01 13

Wedstrijd twee startte vanuit het gat over de normale startlijn. Ronald en Joris waren inmiddels over de andere boten verdeeld, Ronald zat nu bij Ton en Roel aan boorden Joris bij Chanel en Salvatore. Rob en ik kwamen erachter wat het geheim van Frans is om als eerste over de startlijn te komen, gevoel! Of we daar nu veel verder mee komen weet ik niet maar we lagen wel voorop. Thomas en zijn persoonlijke meidenclub volgde ons op de staart en wist zelfs een beetje voorsprong te nemen. Net voor ons ging hij onder de brug door maar door de goede tactiek van Frans lagen we snel naast elkaar. Nu opkruisen naar de volgende boei bij de haven. Matrena liep weer extreem hoog aan de wind en we pakten steeds meer meters op Houwezo en ronden als eerste de boei. Team Tyngeling had Chanel van zich afgeschud en ging als derde om de boei heen. Met nog vijf minuten te gaan hadden we een ruime voorsprong en de tweede wedstrijd was ook voor ons. Chanel hield het voor gezien en voer de haven in om zo snel mogelijk droge kleding en warmte te zoeken. Niet verwonderlijk want een dag later hoorden we dat het de koudste 6 november ooit was! Als ik mij goed herinner was het vorig jaar ruim twintig graden en zaten we in een t shirt in de boot.

02 12

Beneden in de bar werden we verwend met lekkere hapjes en een bittergarnituur, daar waren we ook wel aan toe. De prijsuitreiking werd gedaan en voor iedereen lag er een mooie prijs klaar, dit jaar smaakvol door Chanel uitgezocht. De vrijwilligers werden ook bedankt, met name Marino die als een verzopen kat in de funjak ons had begeleid.

03 11

Het was een mooi seizoen met prachtige temperaturen, soms wat weinig wind maar altijd met enthousiaste zeilers. Vanuit de wedstrijdcommissie hopen we op een prachtig vervolg hierop en wensen alle zeilers een mooi winter toe.

07 8

 

09 3

Richard van de Koppel, Matrena

 

LAW 2019 en tien jaar wind

 

Na jaren van weinig tot geen wind hadden we dit jaar heel veel wind. Op zaterdag 15 tot 18 knopen met uitschieters van 30 knopen en op zondag zelfs met uitschieters van 35 knopen.Voldoende wind om het complete traject te zeilen en dat was ook al weer even geleden.De opkomst was iets minder dit jaar, maar met 7 boten en een gedreven bemanning hebben we een prachtig weekend gehad.

 

Dit jaar waren we te gast in de haven van WSV Geertruidenberg, een kleine, gezellige en goed beschutte haven. Keurig onderhouden door havenmeesters Jopie en Jan. Op vrijdag was iedereen op eigen gelegenheid naar Geertuidenberg gevaren. Cher en Niki kwamen op zaterdagochtend vanwege motorpech, gelukkig konden ze met een leenmotor toch aanwezig zijn. 09:00uur was het palaver, motto was vaar sportief maar houdt het vooral veilig! Het traject was over de Amer naar de kop van de jacobien, rechtsaf de Nieuwe Merwede op richting Werkendam waar de finishlijn lag. Daarna ging iedereen de boot optuigen en om 10:00 uur precies zou Waargemaakt van Louis van start gaan. Cher en Niki met hun Joy 22 dik 50 minuten later, een inhaalrace dus! Louis was even de draad kwijt toen hij eenmaal op de Amer lag en nam de startlijn voor de Amercentrale in plaats van de nieuw aangewezen startlijn net voor de Donge. Dit leverde hem straftijd op en koste een plaats in de uitslag.

 

Met mijn Yngling "Matrena" en gelegenheidsbemanning, Isolde, voeren wij te laat over de startlijn. niets aan de hand want de dag was nog lang. De wind was al flink maar het was prima te doen. Ze liep lekker en luisterde braaf naar het roer. Na een uurtje waren we Guus 2.0 en Bert gepasseerd en Houwezo zat vlak bij ons. De wind begon aan te trekken en donkere wolken verschenen. Nu werd het werken geblazen want we voeren hoog aan de wind in westelijke richting. Met enige regelmaat gingen we behoorlijk schuin en liepen soms uit het roer. Geen ramp want we waren niet de enigen, de wind trok nog wat verder aan en het werd erg nat op en in de Yngling. We konden te weinig wind lozen en werden gedwongen een wat ruimere koers te varen. Thomas met zijn nieuwe set zeilen had daar duidelijk minder last van en liep bij ons weg. Nog een stukje en we konden om de kop van de Jacobien richting Werkendam.

 06 10

Eenmaal met ruime wind kwam er wat rust in de boot en keken we waar de andere deelnemers waren. Waargemaakt en Thekwini waren haast niet te zien, die voeren een prachtige wedstrijd. Onze rookies van het jaar Henk en Annemiek waren niet te houden en vlogen Louis met zijn Waarschip 600 voorbij. Wij werden door Joy gepasseerd terwijl we toch echt dik 6 knopen gingen en soms over de 8. De J22 werd flink opgejaagd en voer rustig bij ons weg. Thomas kwam nog aardig in de buurt van de nummers één en twee maar vooral de knalgele Thekwini was niet te houden. Samen met het geheime wapen “Jacky” aan boord wisten Henk en Annemiek de dagwinst op te eisen.

07 7 

Tot zo ver geen problemen en ondanks de dikke uitschieters was alles goed verlopen.Helaas zit het ongeluk in een klein hoekje en kwamen de mannen van Joy22 in de problemen. Een stukje voorbij de Werkendamse sluis werden ze door een boot klem gevaren en moesten een uitwijkende beweging maken. Daarop knalde de wind vol in de zeilen van de boot die dwars op de wind lag, dit ging met zoveel kracht dat hij op z’n kant kwam en zowel Cher als Niki uit de kuip vielen. Cher kon zich nog aan de boot vast klemmen maar Niki lag al een stuk van de boot vandaan. Met grote opluchting kan ik zeggen dat alles goed is afgelopen en doordat de manen het hoofd koel hielden ze niet verder in gevaar zijn gekomen. Cher heeft Niki weer aan boord geholpen en ze konden op eigen kracht naar de sluis waar wij lagen te wachten. Ondertussen was er een melding geweest en waren, brandweer, ambulance en politie uitgerukt……. Wij hadden geen idee wat er aan de hand was, wel keken we wat verbaasd naar alle activiteit rondom de sluis. Totdat we hoorden wat er gebeurd was. De schade aan de boot lijkt mee te vallen en gelukkig is er geen persoonlijk letsel.

 04 11

We vervolgden onze weg door de Biesbosch richting Geertuidenberg, Andres liep met Guus 2.0 nog lekker vast. Na meer dan een uur klooien wist hij lost te komen, in zijn onderbroek stond hij naast de boot te duwen en trekken. Met behulp van broer Louis en golven van een motoracht kwam Guus los. Brenda stond trots te kijken hoe haar vent het toch maar mooi geklaard had. Rond zeven uur verzamelden we in Grand cafe “het Bergsche bakhuis” waar we gezellig aan een lange tafel zaten en onze ervaring uit wisselden. Totdat het eten kwam en het stil werd aan tafel, iedereen zat heerlijk te eten en te genieten van deze wel verdiende maaltijd. Het werd niet laat want iedereen was uitgeput en kroop vroeg in de kooi.

 

De zondag zou het wat makkelijker worden, nog steeds een stevige wind maar uit het Zuiden zodat we met halve wind naar Heusden konden zeilen. Ook geen last van grote golven zoals op de Nieuwe Merwede. Om 11:00 ging Louis met Waargemaakt als eerste van start gevolgd door Bert met Joris en Marino aan boord. Daarna Guus 2.0, Andres had beloofd hard te zeilen omdat dit mooie omstandigheden waren voor zijn Sangria GTE. 18 tot 20 knopen wind met uitschieter van 35 knopen. Houwezo en ondergetekende vertrokken iets meer dan elf minuten later en Joy 22 als laatste 11:20uur. Thekwini was er helaas niet bij om hun klassering van de zaterdag te verzilveren.

 02 11

Thomas gaf Houwezo flink de sporen en Ronald, die vandaag met mij mee voer, en ik moesten flink werken om bij te blijven. De andere lagen op flinke afstand voor ons en pas na de Drongelse pont gingen wij Bert voorbij. Cher en Niki kwam best wel snel dichterbij dus werd er één en ander aan de trim veranderd. Ondertussen was Thomas op ons uitgelopen, we keken naar de wind en windrichting en besloten de spinaker bij te zetten. Dood of de gladiolen, eens zien wat zo’n Yngling kan! Spi omhoog en geconcentreerd zeilen, snel de fok naar beneden want die trok ons volledig uit het roer. Guus 2.0 ging inderdaad hard want pas bij Genderen, een kilometer voor de finish gingen we ze voorbij. Waargemaakt was nergens te zien maar Thomas lag vlak voor ons. Er kwam een geweldige windvlaag en het begon om ons heen te bruisen, Matrena kwam omhoog en ging in plané. Wat een geweldige ervaring en wat een snelheid, adrenaline schoot door ons heen. We klokten 9,9 knopen op de gps, vasthouden nu……….. Helaas kwam er sneller een eind aan dan verwacht, Houwezo lag achter ons en we spoten over het water. Totdat er weer een hevige windvlaag kwam en de loeflijn van de spi met kracht langs de verstelbare wanspanner trok. Die ziet eruit als een zaag en had geen beschermend hulsje. Daar schoot de spinaker los en zakte de snelheid in. Zo vlug als mogelijk trokken we de spi binnenboord en de fok omhoog. Houwezo profiteerde hier dankbaar van en lag weer voor ons. Daarna ontstond er een pittige strijd om ze voorbij te komen. Helaas kwam de finishlijn te snel en eindigde we op de derde plaats. Joy was Guus ook voorbij en werd hiermee vierde, Guus 2.0 vijfde en Bert was deze keer de hekkensluiter maar de onderlinge afstand was niet groot. Het hele traject hadden we in anderhalf uur afgelegd. Om één uur voeren we de haven in en konden we ons rustig opmaken voor de prijsuitreiking.

 01 12

In de bar waar snel koffie voor ons gezet was werd er bijgepraat en nam ik de tijd om de uitslag te berekenen. Deze is bijzonder geworden voor dit jaar en staat misschien wel symbool voor onze vereniging. De uitslag is zo bijzonder omdat deze gepaard is:

Gedeelde eerste plaats is voor Houwezo en Waargemaakt, de gedeelde derde plaats is voor Joy 22 en Matrena en de gedeelde vijfde plaats is voor Bert en Guus 2.0. Thekini wordt daarmee zevende maar konden de laatste dag niet varen anders waren ze waarschijnlijk er met de eerste prijs vandoor gegaan. Een hele mooie symbolische uitslag dus. Het was weer een prachtig weekend en we hadden wind voor tien jaar, volgende edities zullen een stuk rustige verlopen. Of wordt dit de nieuwe trend voor de Lange Afstand Wedstrijd?

08 4

Ik wil graag iedereen bedanken voor de gezelligheid en sportiviteit en kijk nu al weer uit naar volgend jaar.

 

Richard van der Koppel, Matrena

Bert vs. Coppercoat

 

De eerste zeilwedstrijd na de vakantie was weer een feit.
Superweertje met een 2 a 3 Beaufort naar boven afgerond weliswaar. 
Er was voldoende energie verzameld en we stonden te trappelen om weer te kunnen starten.
Een uitdaging voor de crew van de Houwezo, Bert en Savoir Vivre en dit alles onder het toeziend oog van de voltallige wedstrijdleiding!
Palaver op de steiger en met een bekende wedstrijdbaan voor de boeg zijn we van start gegaan gestart. Na wat getoeter vanaf de kant was de Savoir Vivre enigszins overvallen door het feit dat startsignaal samenviel met onze perfecte positie op de startlijn, hetgeen wat voor verwarring zorgde.

57d55b2c-0f5a-4967-bc57-1af834530b92
Na de startlijn was de luwte en het duurde dus even voordat we de Maas op mochten draaien.
Het beroemde kruisrak richting de veerpont; Heen en weer, laverend van de oever hier naar daarginds die wij de overkant noemen, heen en weer.
Bert en Houwezo waren al snel uit zicht en de bemanning van de Savoir Vivre had voldoende tijd om even bij te praten alvorens de beide boten ons weer tegemoet kwamen.
Een mooi gezicht om die twee een robbertje te zien knokken om de koppositie met de veerpont op de achtergrond. Gelukkig was er plots een onverwachte windschifting die de Savoir Vivre weer in de wedstrijd bracht. Met een perfect uitgevoerde One Hundred and Eighty hadden we de aansluiting met de kopgroep weer gevonden ?
Thomas en Joris deden hun uiterst best zo serieus mogelijk te kijken, grootschoot maximaal gevierd en de fok de loevert! Marino deed zijn rek- en strek oefeningen in het gangboord en haalde halsbrekende toeren uit om de genua maximaal uit te houden, en met succes! Bert op kop en Houwezo In Pursuit. (GTA was er niets bij)
Vroeger gingen de fanatiekelingen nog wel aan de giek hangen om het maximale zeiloppervlak te bereiken, maar waarschijnlijk zat de zeilkleding hiervoor te strak bij de heren roergangers.

4ee35d61-cfad-4ec1-af91-bf4e9d970f8d
Er werd hard gevochten om de koppositie en het bleef super spannend op het rechte stuk. Met de finishlijn in zicht vond een doordachte en listige inhaalactie plaats door Bert….. 
De wind viel wat weg in deze beslissende laatste 15 seconden gaven de wetten der natuurkunde het laatste zetje. 
De kinetische energie van Bert bleek superieur aan gepolijste coppercoat van Houwezo en de winnaar was bekent!
Joris en Marino van harte gefeliciteerd, snel deze overwinning op jullie palmares bijschrijven!

Roel, Savoir Vivre

WSV Heusden

Bezoek- en postadres
Nieuwe Maasdijk 3A
5256 NX Heusden

Privacyverklaring

Disclaimer

BEL ONS

Telefoon haven
0416 662 584

Marifoon haven
Kanaal 31

INFORMATIE

Bankrekening 1217.84.134
Rabobank BIC RABONL2U
IBAN NL81 RABO 0121 7841 34
Verenigingsregister (KvK)  402.71.137

BTW nummer (Belastingdienst)  NL.0049.70.809.B01