WEB-LOG 2019


Koudste 6 oktober ooit

 

Zondag 6 oktober, vijf Ynglings, bemanning van divers pluimage, een portie wind en regen, heel veel regen. Waarom waren wij daar met de vijf Ynglings? Die zondag hebben we twee sprintwedstrijden gezeild als seizoenafsluiter. Aansluitend was er de prijsuitreiking van de zomeravondcompetiitie.

 01a 

In de bak was het heerlijk warm toen we rond één uur verzamelden, koffie stond en klaar en ook een paar heerlijke taarten verzorgd door de dames van het CBA. De jeugdzeilers kwamen ook nog even koffie met gebak scoren na de laatste zeil-les van het jaar.

 

Het was ook gezellig druk toen we het palaver hielden. We wilden graag met een eenheidsklasse de wedstrijden zeilen, vandaar dat de Ynglings al klaar lagen. Booteigenaren kregen bemanning toegewezen en zouden een “Le mans start” maken. Vanaf de bar lopend naar de boten, naar buiten peddelen en voorbij steiger 8 de zeilen omhoog om dan de eerste wedstrijd van een half uur te zeilen.

 abae25d9-a530-4267-82ef-e42794c61cf4

Geluk was aan mijn kant, Frans en Rob waren in mijn boot ingedeeld. Sjaak en Jeannette gaven het startsein en in ganzenpas liepen we naar de boten, maakten ze los en peddelden zo snel mogelijk naar steiger acht. Kop in de wind, die uit het Oosten kwam en omhoog met de zeilen! Ronald lag voor met en ging als eerste de Maas op, wij vlak daarna met Chanel naast ons. Zo gingen we naar de Heusdense brug die gerond moest worden, de pilaar aan bakboord en dan weer terug richting de haven waar een boei op de Maas lag die we ook aan bakboord moesten ronden. Achter ons waren Tyngeling en Houwezo in gevecht waar Tyngeling een licht voordeel had. Ronald en wij gingen bijna gelijk onder de brug door en weer terug in Oostelijke richting. Tomas met zijn meidenbemanning deed het goed en wist Chanel en Ton te passeren. Ondertussen waren wij een beetje op Ronald uitgelopen totdat ik de grootschoot te lang vast liet staan en we heerlijk uit het roer liepen en Ronald en Joris voorbij zagen gaan. Frans hield het hoofd koel en stuurde Matrena hoog aan de wind en we wisten Ronald weer in te halen totdat die de strijd moest staken omdat zijn aanhechting van het grootschootblok het begaf. Dat was erg jammer want we waren in een mooie strijd verwikkeld. Wedstrijd één schreven we op onze naam.

 01 13

Wedstrijd twee startte vanuit het gat over de normale startlijn. Ronald en Joris waren inmiddels over de andere boten verdeeld, Ronald zat nu bij Ton en Roel aan boorden Joris bij Chanel en Salvatore. Rob en ik kwamen erachter wat het geheim van Frans is om als eerste over de startlijn te komen, gevoel! Of we daar nu veel verder mee komen weet ik niet maar we lagen wel voorop. Thomas en zijn persoonlijke meidenclub volgde ons op de staart en wist zelfs een beetje voorsprong te nemen. Net voor ons ging hij onder de brug door maar door de goede tactiek van Frans lagen we snel naast elkaar. Nu opkruisen naar de volgende boei bij de haven. Matrena liep weer extreem hoog aan de wind en we pakten steeds meer meters op Houwezo en ronden als eerste de boei. Team Tyngeling had Chanel van zich afgeschud en ging als derde om de boei heen. Met nog vijf minuten te gaan hadden we een ruime voorsprong en de tweede wedstrijd was ook voor ons. Chanel hield het voor gezien en voer de haven in om zo snel mogelijk droge kleding en warmte te zoeken. Niet verwonderlijk want een dag later hoorden we dat het de koudste 6 november ooit was! Als ik mij goed herinner was het vorig jaar ruim twintig graden en zaten we in een t shirt in de boot.

02 12

Beneden in de bar werden we verwend met lekkere hapjes en een bittergarnituur, daar waren we ook wel aan toe. De prijsuitreiking werd gedaan en voor iedereen lag er een mooie prijs klaar, dit jaar smaakvol door Chanel uitgezocht. De vrijwilligers werden ook bedankt, met name Marino die als een verzopen kat in de funjak ons had begeleid.

03 11

Het was een mooi seizoen met prachtige temperaturen, soms wat weinig wind maar altijd met enthousiaste zeilers. Vanuit de wedstrijdcommissie hopen we op een prachtig vervolg hierop en wensen alle zeilers een mooi winter toe.

07 8

 

09 3

Richard van de Koppel, Matrena

 

LAW 2019 en tien jaar wind

 

Na jaren van weinig tot geen wind hadden we dit jaar heel veel wind. Op zaterdag 15 tot 18 knopen met uitschieters van 30 knopen en op zondag zelfs met uitschieters van 35 knopen.Voldoende wind om het complete traject te zeilen en dat was ook al weer even geleden.De opkomst was iets minder dit jaar, maar met 7 boten en een gedreven bemanning hebben we een prachtig weekend gehad.

 

Dit jaar waren we te gast in de haven van WSV Geertruidenberg, een kleine, gezellige en goed beschutte haven. Keurig onderhouden door havenmeesters Jopie en Jan. Op vrijdag was iedereen op eigen gelegenheid naar Geertuidenberg gevaren. Cher en Niki kwamen op zaterdagochtend vanwege motorpech, gelukkig konden ze met een leenmotor toch aanwezig zijn. 09:00uur was het palaver, motto was vaar sportief maar houdt het vooral veilig! Het traject was over de Amer naar de kop van de jacobien, rechtsaf de Nieuwe Merwede op richting Werkendam waar de finishlijn lag. Daarna ging iedereen de boot optuigen en om 10:00 uur precies zou Waargemaakt van Louis van start gaan. Cher en Niki met hun Joy 22 dik 50 minuten later, een inhaalrace dus! Louis was even de draad kwijt toen hij eenmaal op de Amer lag en nam de startlijn voor de Amercentrale in plaats van de nieuw aangewezen startlijn net voor de Donge. Dit leverde hem straftijd op en koste een plaats in de uitslag.

 

Met mijn Yngling "Matrena" en gelegenheidsbemanning, Isolde, voeren wij te laat over de startlijn. niets aan de hand want de dag was nog lang. De wind was al flink maar het was prima te doen. Ze liep lekker en luisterde braaf naar het roer. Na een uurtje waren we Guus 2.0 en Bert gepasseerd en Houwezo zat vlak bij ons. De wind begon aan te trekken en donkere wolken verschenen. Nu werd het werken geblazen want we voeren hoog aan de wind in westelijke richting. Met enige regelmaat gingen we behoorlijk schuin en liepen soms uit het roer. Geen ramp want we waren niet de enigen, de wind trok nog wat verder aan en het werd erg nat op en in de Yngling. We konden te weinig wind lozen en werden gedwongen een wat ruimere koers te varen. Thomas met zijn nieuwe set zeilen had daar duidelijk minder last van en liep bij ons weg. Nog een stukje en we konden om de kop van de Jacobien richting Werkendam.

 06 10

Eenmaal met ruime wind kwam er wat rust in de boot en keken we waar de andere deelnemers waren. Waargemaakt en Thekwini waren haast niet te zien, die voeren een prachtige wedstrijd. Onze rookies van het jaar Henk en Annemiek waren niet te houden en vlogen Louis met zijn Waarschip 600 voorbij. Wij werden door Joy gepasseerd terwijl we toch echt dik 6 knopen gingen en soms over de 8. De J22 werd flink opgejaagd en voer rustig bij ons weg. Thomas kwam nog aardig in de buurt van de nummers één en twee maar vooral de knalgele Thekwini was niet te houden. Samen met het geheime wapen “Jacky” aan boord wisten Henk en Annemiek de dagwinst op te eisen.

07 7 

Tot zo ver geen problemen en ondanks de dikke uitschieters was alles goed verlopen.Helaas zit het ongeluk in een klein hoekje en kwamen de mannen van Joy22 in de problemen. Een stukje voorbij de Werkendamse sluis werden ze door een boot klem gevaren en moesten een uitwijkende beweging maken. Daarop knalde de wind vol in de zeilen van de boot die dwars op de wind lag, dit ging met zoveel kracht dat hij op z’n kant kwam en zowel Cher als Niki uit de kuip vielen. Cher kon zich nog aan de boot vast klemmen maar Niki lag al een stuk van de boot vandaan. Met grote opluchting kan ik zeggen dat alles goed is afgelopen en doordat de manen het hoofd koel hielden ze niet verder in gevaar zijn gekomen. Cher heeft Niki weer aan boord geholpen en ze konden op eigen kracht naar de sluis waar wij lagen te wachten. Ondertussen was er een melding geweest en waren, brandweer, ambulance en politie uitgerukt……. Wij hadden geen idee wat er aan de hand was, wel keken we wat verbaasd naar alle activiteit rondom de sluis. Totdat we hoorden wat er gebeurd was. De schade aan de boot lijkt mee te vallen en gelukkig is er geen persoonlijk letsel.

 04 11

We vervolgden onze weg door de Biesbosch richting Geertuidenberg, Andres liep met Guus 2.0 nog lekker vast. Na meer dan een uur klooien wist hij lost te komen, in zijn onderbroek stond hij naast de boot te duwen en trekken. Met behulp van broer Louis en golven van een motoracht kwam Guus los. Brenda stond trots te kijken hoe haar vent het toch maar mooi geklaard had. Rond zeven uur verzamelden we in Grand cafe “het Bergsche bakhuis” waar we gezellig aan een lange tafel zaten en onze ervaring uit wisselden. Totdat het eten kwam en het stil werd aan tafel, iedereen zat heerlijk te eten en te genieten van deze wel verdiende maaltijd. Het werd niet laat want iedereen was uitgeput en kroop vroeg in de kooi.

 

De zondag zou het wat makkelijker worden, nog steeds een stevige wind maar uit het Zuiden zodat we met halve wind naar Heusden konden zeilen. Ook geen last van grote golven zoals op de Nieuwe Merwede. Om 11:00 ging Louis met Waargemaakt als eerste van start gevolgd door Bert met Joris en Marino aan boord. Daarna Guus 2.0, Andres had beloofd hard te zeilen omdat dit mooie omstandigheden waren voor zijn Sangria GTE. 18 tot 20 knopen wind met uitschieter van 35 knopen. Houwezo en ondergetekende vertrokken iets meer dan elf minuten later en Joy 22 als laatste 11:20uur. Thekwini was er helaas niet bij om hun klassering van de zaterdag te verzilveren.

 02 11

Thomas gaf Houwezo flink de sporen en Ronald, die vandaag met mij mee voer, en ik moesten flink werken om bij te blijven. De andere lagen op flinke afstand voor ons en pas na de Drongelse pont gingen wij Bert voorbij. Cher en Niki kwam best wel snel dichterbij dus werd er één en ander aan de trim veranderd. Ondertussen was Thomas op ons uitgelopen, we keken naar de wind en windrichting en besloten de spinaker bij te zetten. Dood of de gladiolen, eens zien wat zo’n Yngling kan! Spi omhoog en geconcentreerd zeilen, snel de fok naar beneden want die trok ons volledig uit het roer. Guus 2.0 ging inderdaad hard want pas bij Genderen, een kilometer voor de finish gingen we ze voorbij. Waargemaakt was nergens te zien maar Thomas lag vlak voor ons. Er kwam een geweldige windvlaag en het begon om ons heen te bruisen, Matrena kwam omhoog en ging in plané. Wat een geweldige ervaring en wat een snelheid, adrenaline schoot door ons heen. We klokten 9,9 knopen op de gps, vasthouden nu……….. Helaas kwam er sneller een eind aan dan verwacht, Houwezo lag achter ons en we spoten over het water. Totdat er weer een hevige windvlaag kwam en de loeflijn van de spi met kracht langs de verstelbare wanspanner trok. Die ziet eruit als een zaag en had geen beschermend hulsje. Daar schoot de spinaker los en zakte de snelheid in. Zo vlug als mogelijk trokken we de spi binnenboord en de fok omhoog. Houwezo profiteerde hier dankbaar van en lag weer voor ons. Daarna ontstond er een pittige strijd om ze voorbij te komen. Helaas kwam de finishlijn te snel en eindigde we op de derde plaats. Joy was Guus ook voorbij en werd hiermee vierde, Guus 2.0 vijfde en Bert was deze keer de hekkensluiter maar de onderlinge afstand was niet groot. Het hele traject hadden we in anderhalf uur afgelegd. Om één uur voeren we de haven in en konden we ons rustig opmaken voor de prijsuitreiking.

 01 12

In de bar waar snel koffie voor ons gezet was werd er bijgepraat en nam ik de tijd om de uitslag te berekenen. Deze is bijzonder geworden voor dit jaar en staat misschien wel symbool voor onze vereniging. De uitslag is zo bijzonder omdat deze gepaard is:

Gedeelde eerste plaats is voor Houwezo en Waargemaakt, de gedeelde derde plaats is voor Joy 22 en Matrena en de gedeelde vijfde plaats is voor Bert en Guus 2.0. Thekini wordt daarmee zevende maar konden de laatste dag niet varen anders waren ze waarschijnlijk er met de eerste prijs vandoor gegaan. Een hele mooie symbolische uitslag dus. Het was weer een prachtig weekend en we hadden wind voor tien jaar, volgende edities zullen een stuk rustige verlopen. Of wordt dit de nieuwe trend voor de Lange Afstand Wedstrijd?

08 4

Ik wil graag iedereen bedanken voor de gezelligheid en sportiviteit en kijk nu al weer uit naar volgend jaar.

 

Richard van der Koppel, Matrena

Maasbruggen 2019

 

Zaterdag 14 september was er weer het treffen met Trident uit Wijk en Aalburg, wie zou dit jaar de trofee mee mogen nemen? De afgelopen jaren waren de Tridenters ons te snel af, zou het dan dit jaar lukken?

 

De windverwachting was matig, 5 knopen wind uit de Oosthoek en deze zou teruglopen naar 3 knopen. Dat kon beter maar er was in ieder geval wind! Dit jaar hadden we 11 boten aan de start waarvan 7 uit Heusden met onze troef, Rookies van het jaar Henk en Annemiek. Zouden zij het verschil kunnen maken? Dit jaar te gast in onze haven omdat er bij Trident geen plaats was, heel sportief kwamen zij uit voor onze vereniging.

 img-1761

De kleinste boot, een Splash ging om exact 13:00uur de haven uit en de Maas op. Thymen van Beek van Trident zat aan het roer en kwam erg goed weg. De wind was wisselvallig en viel soms helemaal weg. Ruim 8 minuten later ging de gele Oceaan van Henk en Annemiek over de streep, ook zij hadden een mooie start. Nog eens vier minuten later gingen er 5 boten van Heusden over de startlijn. Vier Ynglings en een Friendship, we lagen relatief snel op de Maas, alleen daar kwamen we moeilijk weg door een terugvallende wind en tegenstroom. Minuten lang leken we niet weg te komen. Gelukkig trok de wind een beetje aan en kwamen we los.

 6c2f9b2e-99d2-4ef8-9fa8-74d2ed1ade87

Joy 22 had ook het startsein gekregen en kwam ook de Maas op in Oostelijke richting. Met opkruisen richting het Bernse veer, weinig wind en twee uur zeilen was ik benieuwd of we dit veer zouden halen. Soms lagen we volledig stil in een windwak, met wat geluk pikten we weer wat wind op en kwamen we weer vooruit. Inmiddels waren ook de laatste boten van start gegaan.

 fc6273b3-1a5e-4bde-a1c0-5fc7e515c38a

Nils hield zijn J24 goed aan het lopen en kwam snel dichterbij, terwijl wij nauwelijks op onze voorgangers inliepen. Ondertussen was het stuivertje wisselen met de vier Ynglings. Richting de boei bij het veer kwamen Houwezo en ondergetekende een beetje los van de andere Ynglings. Thekwini ging ervoor en zat de Splash achterna richting de brug, met de spinaker mooi vol liepen ze verder uit op ons. Terwijl wij geparkeerd lagen net voorbij de boei met treurig slap hangende spinakers. Een First 31,7 van Trident had zich bij ons aangesloten terwijl Clovis er alles aan deed om elk zuchtje wind in de zeilen te vangen.

 img-1775

Gelukkig kwam er de verlossende bries en stonden de spinakers er bol en vrolijk bij, op naar de boei in het Heusdens kanaal. Voor de havenmond kwamen wij de Splash al weer tegen die nu opgejaagd werd door de J24. Houwezo en Matrena waren bezig met hun eigen gevecht, gevecht is een groot woord want we lagen weer in een heerlijk windwak. Achter ons hadden ze wel wind en twee Ynglings en een J22 kwamen snel dichterbij. Samen met Houwezo ronden we de boei en konden we de laatste 10 minuten weer opkruisen in Oostelijke richting. Om 15:00 uur klonk het eindsein en was het duidelijk dat de trofee weer naar Trident zou gaan. Thekwini lag van onzevereniging op de beste positie maar met een vierde plaats niet voldoende om de winst te pakken.

 520f0ed3-7472-4254-bdff-bdc2338115f5

Hoewel de omstandigheden lastig waren hebben we lekker gezeild en werd van iedereen het uiterste gevraagd. Omdat je nu niets kon laten liggen van wegen het uitblijven van de wind en elk zuchtje benut moest worden. Niet veel later onder het genot van een drankje werd er door spreekstal meester Clovis de uitreiking gedaan. Thymen van Beek met zijn Splash nam de prijs met een brede lach in ontvangst. Er werd nog een tijdje gezellig na geborreld en tegen vijf uur hield iedereen het voor gezien. In goede sfeer is de wedstrijd gezeild en de beste heeft gewonnen. Gelukkig komt er volgend jaar weer een Maasbruggen wedstrijd, wellicht lukt het dan wel om de eerste plaats te behalen.

 img-1783

Richard van der Koppel, Matrena

3600

 

Vrijdag 6 september was alweer de laatste wedstrijd van de Zomer Avond Competitie.Net als voorgaande jaren zijn we deze wedstrijd op rating gestart, dit geeft extra dynamiek in het veld omdat het een inhaalwedstrijd wordt. De langzaamste boot gaat als eerste van start en de snelste als laatste. We zouden zeilen van half acht tot half negen, 3600 seconden precies voor de boot met de hoogste rating, 3025 voor de boot met de laagste rating.

 01 11

Om 19:30 uur kwam voor Frans en Martin in hun Houdoe het startsein, met een West, Zuid Westenwind van 8 knopen met uitschieters naar 16 knopen kwamen de houten BM snel over de startlijn. Slechts 35 seconden daar achter ging La Dame du Fer over de startlijn, ook van hout en gaffel getuigd. Roel moest alles uit de kast halen om de snelle Bm weerstand te bieden. Thekiwini ging om exact 19:33 over de streep, speciaal voor deze wedstrijd was er extra bemanning aan boord om de nieuwe spinaker te bedienen. Henk en Annemiek waren van plan om de concurrentie te verpulveren…….Tyngeling, Houwezo, Joli en Matrena gingen daarna over de streep. Joy 22 was de hekkensluiter, het zou een zware dobber worden voor Cher en Niki om 9 minuten en 36 seconden goed te maken.

 03 9

Onze missie was Joy 22 achter ons houden. Met drie punten verschil hadden we wel een marge maar niet te veel. Alle remmen los dus.

Stan Solo had het moeilijk in zijn Joli, de windvlagen waren een extra handicap. Regelmatig zag hij dan ook het water over het gangboord gaan, jammer want deze B First Class 7 is een mooie snelle boot en zou veel hoger geëindigd zijn als hij niet solo had gezeild.

 04 10

Ondertussen had Frans de brugboei gerond en Thekwini was hem aan het opjagen maar Frans en Martin bleven koel en boden weerstand. Ook de boei bij de Kromme Nol kering werd door Houdoe als eerste gerond. Daarna was het een spinakerkoers naar boei 3 bij Legerstee. De lichte BM vloog over het water maar werd op de hielen gezeten door de Gele Thekwini die hun spinaker hadden bijgezet en snel inliepen. Bij de havenmond werd de Houdoe ingehaald en lag Thekwini op de eerste positie. Achter in het veld hadden de mannen van Joy moeite om de boot lekker op gang te houden en vormde geen bedreiging voor Matrena.

 06 9

Na een aantal boten gepasseerd te hebben lag Houwezo voor ons, voor het eerst met een nieuwe set zeilen van North Sails. Net daarachter lag Tyngeling die Houwezo goed bijhield en door de spinaker net wat langer te laten staan de 3eboei eerder wist te ronden. Daarmee lagen zij op de 2epositie. Terug naar de brugboei waren wij in gevecht met Thomas en Julius. We liepen in en wisten ze in te halen maar zo snel gaven ze zich niet over en werd het stuivertje wisselen. Tactisch waren Joris en ik net wat beter en ronden de brugboei voor Houwezo. Plaats 3, spi omhoog en proberen Tyngling in te halen. We kwamen dicht in de buurt maar Rob en Ton hielden voldoende afstand om de 2plaats vast te houden.

 07 6

De rookies uit het veld lagen om klokslag half negen op de eerste plaats. Een verdiende eerste plaats voor de Ocean 22 die gedurende het seizoen steeds beter is gaan zeilen. Ik hoop van harte dat ze volgend jaar weer bij zijn. Met onze derde plaats behouden we de eerste plaats algemeen, Joy nam de tweede plaats in maar is op het laatste moment ingehaald door Tyngeling met 1 punt verschil. Een mooie 2eplaats voor Rob en Ton!

08-kopie

Het was weer een mooi seizoen met hele diverse wedstrijden, weinig wind was wel kenmerkend voor dit seizoen. Vier van de veertien wedstrijden zijn afgeblazen vanwege het uitblijven van wind. De tien gevaren wedstrijden waren erg leuk en spannend en werd er flink gestreden. Het bleef altijd sportief en de borrel in de bar was elke keer weer heel gezellig. Gelukkig is het seizoen nog niet helemaal voorbij want we krijgen nog de Maasbruggen wedstrijd, de Lange Afstand Wedstrijd en de sprintwedstrijden met aansluitend de prijsuitreiking van dit seizoen. Ik hoop jullie dus weer snel te zien.

p.s. hieronder staat het overzicht van het algemeen klassement 2019

 

Richard van der Koppel, Matrena

 

uitlslag-alg-klas2019

Uitslag Algemeen klassement

Nog net voordat de vakantie echt op stoom komt willen we het algemeen klassement met jullie delen.  Hieronder is te zien hoeveel punten ieder heeft en wie er momenteel op de eerste plaats staat. Het gaat nog warm worden na de zomer met nog vier wedstrijden voor de boeg.

Wij wensen iedereen een hele fijne zomer en zien jullie graag weer op het water.

Groeten van de wedstrijd commissie

algemeen klassement 05-07

Tapas en zeilen

De vraag is of zeilers levensgenieters zijn?  Naar mijn mening is dit zeker waar. Elke gevaren wedstrijd van dit seizoen was weer een feestje, spanning tijdens de wedstrijd en ontspanning en gezelligheid na de wedstrijd. Afgelopen vrijdagavond was de zomerafsluiter, tot 23 augustus geen wedstrijden. Deze avond is bijzonder gezellig en smakelijk afgesloten met heel veel lekkere hapjes die door iedereen waren meegebracht.

01 10

Hoe ging het op het water? Acht boten gingen van start, met een Oost, Noord Oostenwind van ongeveer 8 knopen kwam bijna iedereen goed weg. Alleen Frans had wat start problemen maar volgde snel. Joris en ik kwamen goed weg en maakte een tactische keuze om verder de Maas op te gaan om vervolgens koers te zetten naar de brugboei. Dat pakte goed uit want zonder één keer over stag te gaan liepen we om de boei heen. We waren in de lead maar Joy zat ons wel op de hielen.

02 9

Nog voor boei twee werden we ingehaald en zat Tyngeling goed in de achtervolging. Houwezo had het zwaar met Thekwini en Wild van Wind maar kon ze voor blijven. In het achterveld waren Frans en Roel met elkaar in gevecht, hout om hout en gaffel om gaffel. Mooi om deze klassiekers met elkaar bezig te zien. De spinaker stond snel en we gingen richting boei drie. Het was een lastige koers want de wind viel niet zo ruim in, eerder halve wind. We dachten dat de boot lekker liep totdat Tyngeling voorbij denderde. Verbaasd keken we elkaar aan en vertwijfeld naar de spi. Wat deden we niet goed? Het was zeker geen tactische zet om een plaatsje terug te vallen zoals werd geopperd.

03 8

De spinaker van Tyngeling is groter dan die van  gemiddelde Yngling  maar ook de rest kwam dichterbij. Spi omlaag en kijken wat er dan gebeurt, snel maar weer omhoog want nu verloren we helemaal terrein. Thekwini  drong aan bij Houwezo en Wild van wind kroop dichterbij.  Houdoe wist na boei twee La Dame du Fer achter zich te krijgen, Roel zette alles op alles om Frans weer teug te pakken.

04 9

Het rak terug naar de brugboei ging erg goed voor ons, we hielden hoogte en er was geen slag nodig om bij deze boei te komen. Tyngeling zagen we drie keer over stag gaan waardoor ze snel meters verloren. Joy bleef ruim aan de leiding. Na het ronden van de boei de spi omhoog en in de achtervolging. De twee neven bleven ons voor en kwamen als tweede over de streep, wij dus als derde. Achter ons ging het er verhit aan toe, Thekwini  met een inmiddels ontblote Jacky wist Houwezo voorbij te gaan. De optie van “Duits zeilen”, lees naakt, kwam later ter sprake als leuke aanvulling op de zomer avond competitie. Voorlopig zien we daar maar vanaf.

05 9

Na het zeilen hebben we genoten van alle meegebrachte lekkernijen, sterke verhalen waren ook niet van de lucht. De bekentenis dat Thomas één van een tweeling is deed ons huiveren, twee Thomassen? Opluchting toen we hoorden dat hij een tweeling zus heeft, geen kopie dus. Een feit is dat we competitief kunnen zeilen maar dat we ook culinair goed onderlegd zijn. Het was een echte Brabantse happening met veel en lekker eten omlijst met de bekende gezelligheid. Een feit is ook dat de uitslag van deze wedstrijd verassend is. Joy 22 en Tyngeling zijn na verrekening van de SW waarden gelijk geëindigd op de eerste plaats, volgens mij is dat nog niet eerder voorgekomen.  Een unicum dus en daarmee een dubbel bijzondere afsluiting voor de zomer. Zoals gezegd is de zomerstop tot 23 augustus, ik wens iedereen een hele prettige vakantie en hoop jullie weer te zien op de eerst volgende wedstrijd.

Richard van der Koppel, Matrena

06 809-wedstrijduitslag

Teer, blote borsten en een gele boot

Met acht boten aan de start, een lekker zonnetje en een Oostelijke wind van ongeveer 8 knopen waren alle ingrediënten aanwezig voor een spannende wedstrijd. Sjaak en Jeannette gaven om 19:30 uur het startsein en Marino hield vanaf het water alles scherp in de gaten.

01 9

Timing is alles, Joris en ik hadden goed getimed om een scherpe start te kunnen maken. Anderhalve minuut voor de start zakt de wind in waardoor we als laatste over de lijn gingen. Voordeel was wel dat we geen vuile wind van andere hadden. In Oostelijke richting gingen we kruisend op weg naar de boei bij Legerstee. Het hele veld zat erg dicht bij elkaar alleen Capriccio nam snel afstand en ronde deze boei als eerste. De rest voer scherp aan de wind en bleven scherp zodat we elkaar niet in de weg zaten.

02b

De hele kluit ging binnen een minuut om de eerste boei heen, Wild van wind lag achterop en voer zijn eigen race. Spinakers omhoog en een kleurige vloot koerste naar de Kromme Nol boei. Nog steeds lagen we erg dicht bij elkaar en deden niet voor elkaar onder. Stan voer solo en kon het bijzonder goed bijhouden, ook zonder spi. De knalgele Thewkini van Henk lag ook goed in het veld en hield de Ynglings makkelijk bij.

04 8

Na een beetje duw en trekwerk rond de boei gingen we halve wind naar de brugboei waarna een kruisrak volgde. Tijdens dit kruisrak werden de verschillen gemaakt en viel de groep uit elkaar. Rein Hettema lag ruim voorop en behield zijn voorsprong terwijl Jeroen “Pa” Hettema achterop lag en zeilles kreeg van zijn zoon. Het plezier was er niet minder om. Joris en ik knalde hoog aan de wind richting Legerstee en wisten zo afstand te nemen van Tyngeling.  Houwezo, Joli en Thekwini kwamen daar weer achteraan. We hielden aansluiting met Joy 22 en ronden de boei als derde.

06 7

Wellicht hebben we goed gezeild maar misschien ook wat geluk gehad doordat de anderen afgeleid werden door een bizar soort partyschip. Een zwart geteerd bakbeest met dixie’s op het voordek waar van één daarvan door vier mensen tegelijk gebruikt werd, vrouwen met ontbloot bovenlijf en een enorme rokende bbq op het bovenste dek. Dit compleet gemaakt met een geluidsinstalatie die bij een klein festival niet zou misstaan. Was dit de reden dat de anderen achterbleven en wat hadden wij gemist??

07 5

Spi omhoog en in achtervolging van Joy naar de finish. Achter ons waren ze wakker geworden en hadden het feestgedruis van zich afgeschud. De gele oceaan 22 had zich ook niet laten afleiden door het partyspektakel en verschalkte Houwezo net voor de finishlijn. Een paar minuten daarvoor werden wij afgeleid, net voordat we gingen finishen. Pal voor onze neus lag een politieboot met een oerwoud aan wietplanten aanboord, eigen gebruik of was er net een wietboot leeggehaald? Ik heb ze erop gewezen dat het niet toegestaan was om zoveel aan boord te hebben. Veel gelach en vragen of wij vloeitjes voor een goede joint hadden was het resultaat.

03b

Moraal van het verhaal, zorg dat je timing goed is, pas op met partyboten want voor je het weet zit je onder de teer en blote borsten en gaat een kanariegele boot er met de winst vandoor. Capriccio was wederom de snelste met Thekwini in zijn kielzog, de jonge zeilers laten zich goed zien. Vier boten kwamen binnen 54 seconden over de finishlijn. Nog één wedstrijd en dan hebben we de zomerstop tot 23 augustus.

Richard van der Koppel, Matrena

08-wedstrijduitslag

Frans maakt kans

Jawel een vrijdagavond met wind. Al zou hij wel inzakken in de loop van de avond, maar er kon zeker gezeild worden. Dit keer met een gevarieerd veld van maar liefst 5 verschillende boottypes en om de app communicatie aan te halen “Dan heeft Frans een kans vanavond”. Dit werd tijdens het palaver nog eens verbaal herhaald, met andere worden een goed gemotiveerd deelnemersveld. Leuk om te melden is dat Roel met zijn Top er ook (voor het eerst) bij was.

01 8

Bij afwezigheid van Richard voer de Matrena dit keer niet mee. Joris was zo sportief om als razende reporter met camera de begeleidingsboot te bemannen (of was dit om thuis de verbouwing te ontlopen?)  En ook de starters waren weer netjes van de partij.

Na een strakke startprocedure begon de wedstrijd. De Tyngeling viel op de seconde in het startsein. Gevolgd door de Houdoe (Frans) die er niet voor terugdeinsde om de rest van het deelnemersveld even naar de overkant van de havenuitgang te dwingen. Met een lekkere bries konden we toen hoog aan de wind naar de boei bij de Heusdense brug varen. Als eerste gerond door de Tyngeling die op de hielen werd gezeten door de korte broeken jongens , ofwel de Capricio en de Houwezo als 3e. Op enige afstand volgde de rest van het deelnemersveld.

02 8

Het 3e rak van de Kromme Nol naar Legerstee was een spinnaker rak, dus ging bij de eerste 3 boten het gekleurde zeil de mast in. Al snel ging de Capriccio ervandoor. Houwezo had zijn spi sneller staan en kon daarmee de 2e plaats overnemen. De overige 3 boten, waaronder de (nog altijd) blinkende Thekiwini voeren hun eigen wedstrijd.

03 7

In het kruisrak terug naar de brug veranderde er dan ook niet veel in het veld. Inmiddels bleef het goed waaien en was de wind een beetje gedraaid, waardoor het laatste rak een net wel/net niet reach rak werd. Aldus de niet eenduidige meningen tijdens het naborrelen.

05 7

Kortom een vrijdagavond met wind waarbij Frans heeft laten zien dat ie hard kan zeilen en redelijk kan voorspellen, want de uiteindelijke felicitaties gaan naar de ‘young blokes’, ofwel de Cappricio.

Rest er nog te melden dat de Matrena en de Houwezo (volgens eigen zeggen) de eer van WSV Heusden hebben hoog gehouden in Kerkdriel. Ze zijn respectievelijk als 3 en 4e gefinished, waarbij er volgens een van de schippers gewoon niet meer in zat..

Rob van Helvoirt (Tyngeling)

07-wedstrijduitslag

Code Oranje

Wat doe je als code oranje van kracht is? De wedstrijd afblazen of hopen dat het meevalt en de buien snel weg zijn? Optimistisch ingesteld besloten we als commissie om het verloop af te wachten, ook omdat de piek tussen 17:00 en 18:00 uur zou zijn. Op de terugweg vanuit Friesland met de pas aangeschafte boot van Joris en Marino achter de auto hield ik de ontwikkeling van de windverwachting goed bij. Na het eerste front kwam een tweede kleiner front, niet zo heftig maar met veel meer regen. Met vertraging kwamen we in Heusden aan maar door de voorspelling van het weer was de start ook vertraagd.

01 7

19:50 uur, 13 tot 20 knopen wind, zes boten voor de start en veel zin om te knallen. Na de laffe wind van vorige week was dit een verademing. Al was de wind erg grillig in kracht maar ook vanuit welke hoek hij kwam. Soms pal Zuid maar ook regelmatig Oostelijk met op het water grote verschillen waar de wind zat. Een uitdaging dus! Cher en Nikkie gingen als eerste over de streep direct gevolgd door Matrena en Tyngeling.

02 7

De vloot bleef dicht bij elkaar en het leek een mooie strijd te worden, Joy liep snel uit en Joeri pakte samen met Ronald de tweede positie. De vier Ynglings bleven dicht bij elkaar in de buurt, wat met een halve wind te verwachten was. Bij boei één hielden we de overige Ynglings achter ons maar naar boei 2 bij de waterkering waren we door Houwezo en Tyngeling ingehaald. Werk aan de winkel en gelukkig voeren we de lange baan, ruimte voor verbetering.

05 6

Joy en FF65 bleven aan front waarbij Joeri zijn uiterste best deed om de koppositie over te nemen. De meeste spanning was tussen de Yngling zeilers, Chanel die nu met haar vader Wim zeilde kwam niet lekker mee en lag laatste. Om de brugboei heen en op naar het volgende rak. Door meer de Noordzijde van de Maas te kiezen pakten we snelheid omdat de wind daar wat stabieler was. Tyngeling en Smyling lagen achter ons, nu Houwezo nog.

06 6

Het werd stuivertje wisselen met voordurend commentaar van Thomas en een brede glimlach van Julius. Joy was over de finish en FF65 volgde binnen enkele minuten. Ondertussen ging het bij Tyngeling niet goed, een voorlooplijntje van de fokkeval brak waardoor ze snel de spinakerval moesten aanslaan. De pech hield hierbij niet op……..Wij waren nog steeds in gevecht de immer roepende Thomas. Vlak voor de havenmond pakte wij een mooi briesje en vlogen de haven binnen en staken 19 seconden voor Houwezo onze boeg over de finishlijn. Daarna kwamen Tyngeling en Smyling binnen, veilig en wel?

09 2

Mja, het was toch code oranje? De wind gaf geen problemen, de ondiepte bij de haven wel. Tyngeling liep met een smak aan de grond en Rob knalde behoorlijk hard de kuip in en kwam daarbij ook nog hardhandig in aanraking met de giek.  Naast een gekrenkt ego heeft Rob hier een dikke wang aan over gehouden, verder gelukkig geen fysieke ongemakken. Aan boord was de joystick afgebroken en zal de kiel wel schade hebben. Een bijzondere wedstrijd die een bijzonder winnaar opleverde………Thomas heeft zijn eerste 1 gevaren, de Yngling mag blijven en wij nemen de volgende keer oordoppen mee . Het commentaar zal nu nog heviger worden vrees ik.

 

Richard van der Koppel, Matrena

06-wedstrijduitslag 2

Vrouwen Power

Volgens de voorspelling zou er voldoende wind zijn, minimaal vijf knopen. Niet veel maar voldoende om te kunnen zeilen. Het was weer snel duidelijk waarom het een voorspelling is want de beloofde wind zakte weg en liet ons dobberend achter.

01 5

Met zeven boten lagen we verwachtingsvol voor de startlijn, 19:30 uur laatste signaal en weg waren we……althans dat was het plan. We veranderden in een kluitje boten en dreven hopeloos, tergend traag de Maas op. Behalve Chanel die voor de eerste keer mee deed met haar net geschilderde “Smyling”. Niks drijven, zeilen, niet hard maar voldoende om alle mannen vol wanhoop en vertwijfeling achter zich te laten. Chanel zocht ieder rimpeltje op om zo voorwaartse kracht te houden en dat deed ze goed.

02 5

Joris en ik genoten van de vuile wind van de rest van de vloot en mochten nu eens een keer de wedstrijd van achteren aanschouwen. We zagen dat Joeri met zijn FF mooi voorin lag, daarachter Joy gevolgd door Capriccio. Zeevonk en Houwezo lagen een stukje voor ons. Op een gegeven moment hadden we wat snelheid en liepen we op de twee laatst genoemde in om helaas door gebrek aan hoogte weer in de vuile wind te komen. Met knarsende tanden gingen we overstag en zagen we ze snel afstand nemen………

03 4

Chanel was voorbij boei 1 en op weg naar boei 2, tot onze verbazing zagen we dat die boei er niet meer lag. Zou de wind hem hebben mee genomen of de stroming? Meer waarschijnlijk één of andere grappenmaker die een ankertje met boei kan gebruiken. Wat nu te doen? Na kort overleg besloten we de wedstrijd drastisch in te korten en na de brugboei terug naar de haven. Chanel vlug op de hoogte gesteld en ook de rest geïnformeerd.

04 3

Eindelijk kwamen wij aan de brugboei, net voor Thomas en Jos lagen we bij de boei. We dreven met zijn drieën zo hopeloos dicht op elkaar dat Thomas eerst Zeevonk afhield. Die schrokken daar zo van dat ze de boei lieten voor wat hij was en omdraaide naar de haven. Daarna stond Thomas als een ware evenwichtskunstenaar  met één been op zijn boeg en zijn andere been op onze achtersteven.

06 3

Gelukkig gaf hij ons een duwtje en we waren weg bij de boei, Thomas trok deze gelijk maar uit het water zodat Marino die niet meet behoefde weg te halen. Spinaker omhoog en gas erop, dat hoopten we. Soms kregen we een pufje en kwamen we weer vooruit en soms ook niet. Chanel zat al aan de koffie en de rest zagen we ook binnenlopen, Joeri als tweede en Cher als derde met Rein en Pim er vlak achter. Eindelijk dreven we als vijfde over de finishlijn, dit was een exercitie in geduld. Een wedstrijd wil ik het niet noemen meer free style dobberen. Toch heel mooi hoe Chanel met haar Yngling wel snelheid pakte en wist te behouden. Goed gezeild Chanel en gefeliciteerd met je overwinning!

Richard van der Koppel, Matrena

05-wedstrijduitslag

Waar is Thomas?

Even een paar feiten op een rij: Henk van den Broek zeilt als nieuwkomer mee met een Oceaan 22 genaamd “Thekwini”en trakteert op echte Wijkse stroopwafels. Mary start al 8 seizoenen maar gaat het stokje overdragen aan Sjaak en Jeannette, de ouders van Marino. Marino maakt prachtige foto’s vanuit de begeleidingsboot maar had motorpech en dreef hulpeloos rond. Frans is de meest sportieve en sociale zeiler en verdient een ere prijs. Terwijl hij ver achterligt haalt hij toch nog een boei op. Volgende keer houden wij Frans vrij in de bar! Thomas heeft een andere Yngling gekocht, “Houwezo”, met een diepe kuip maar is deze wel snel genoeg?

01 3

Mary met Sjaak en Jeannette onder haar hoede gaven om half acht het startsein. Joy pakte direct de leiding en liet deze ook niet meer los. Capriccio en Houdoe kwamen daar vlak achter, de start ligt Frans wel. Joris en ik gingen met Matrena als vierde over de lijn. Thekwini maakte een rustige start en keek de kat uit de boom, het veld aanschouwen en volgende week toeslaan. Na Joy lagen wij als tweede op de maas en voeren met een Noord-Westen wind naar de brugboei. Stan met zijn Joli voerde de druk op maar we wisten hem voor te blijven.

02 3

Tyngeling en Houwezo waren elkaar flink aan het bestrijden en na de boei bij de Kromme Nol kering wist Tyngeling, Houwezo achter zich te laten. De spinaker mooi vol kwamen ze meer naar voren. Omdat de wind nogal ongedurig was en wat meer Noord zat lieten wij onze spi liggen terwijl de rest deze wel omhoog had. Matrena liep lekker met halve wind maar we verloren toch wat terrein.  Vanwege de mooie wind voeren we de lange baan: Start, brugboei, Kromme Nol boei, Legerstee boei, brugboei, Legerstee boei en dan finishen in de kom.

03 3

De altijd snelle Capriccio liet zich niet zien, waar waren ze of wat waren ze aan het doen? Biertjes mee aan boord en genieten van het prachtige weer? Of gaven ze rookie Henk wat tips om sneller te zeilen? Frans was na zijn mooie start terug gevallen in het veld maar genoot zichtbaar van de wedstrijd,wellicht wordt het de volgende keer spannender voor hem. Binnenkort komt Roel mee zeilen met zijn Top, een open houten gaffel getuigde zeilboot. We hebben al een optie op een gaffel competitie.

04 2

Waar bleef Thomas? Een nieuwe Yngling nu met diepe kuip maar de snelheid ontbrak nog. Lag het aan Julius die aan het roer zat, aan de zeilen of moet er weer een andere Yngling komen? Wellicht kan Thomas de volgende blog schrijven om één en ander op te helderen. Joli die solo werd gezeild hield goed stand, geen spi omhoog en toch een aantal boten achter zich.

05 2

Bij het tweede spi rak trokken wij toch maar de spinaker omhoog om Tyngeling achter ons te houden. Joy ging ruim aan de leiding. De top drie bleef ongewijzigd, Joli hied stand op de vierde positie. Houwezo wist Capriccio achter zich te krijgen en Thekwini kwam als zevende over de streep gevolgd door Houdoe met boei 3 aan boord. Marino werd door Thomas van de Maas gehaald en zo was iedereen weer veilig in de haven.

06 2

Wie ging er nu met de winst vandoor na berekening van de rating………..Matrena pakte de eerste plaats, Tyngeling twee en Joy drie, de complete uislag staat                                     hieronder. Weer een mooie wedstrijd met eindelijk voldoende wind. Na afloop was het gezellig druk in de bar waar onze nieuwe voorzitter Rene met zijn vrouw Susan en dochter gezellig aan de bar kwam zitten. Wat mij betreft was het een geslaagde avond, zo wil ik er wel meer.

Richard, Matrena

04-wedstrijduitslag 2

Klein maar fijn

 

Alsof het weer ook weekend heeft, waren de weersvoorspellingen voor onze vrijdagavond competitie wederom twijfelachtig. Na wijs beraad heeft de wedstrijd commissie toch besloten de wedstrijd door te laten gaan onder het motto “better sorry than safe”. Ofwel starten en dan maar zien, met de bar als plan B.

01-4

En dat bleek toch wel de juiste keuze. Het begon wat twijfelachtig bij de start. Niet alleen de wind. Zowel de Joy 22 als de Matrena zaten waarschijnlijk met hun gedachten al bij de koffie, want bij het start signaal waren ze letterlijk wat afwezig. De jeugd daarentegen (lees Capricio) stond op scherp. Ook qua kleding daar ze in het wat kille weer (‘senioren’ thermometer) er niet voor terugdeinsden om in korte broek te verschijnen. Samen met de Tyngeling had de Capricio een scherpe start. Met wat weinig wind gingen deze twee dan ook lekker keuvelend de maas op, op enige afstand gevolgd door de Matrena en de Joy.

05-4

Een klein veld weliswaar, maar wel een heel fijn veld. Want kruisend naar Legerstee (vanwege de oosten wind) begon zich een echte battle te vormen. Gebruik makende van de toenemende wind werd er gestreden om elke meter. De volgorde in het veld wisselde dan ook regelmatig. Capriccio ronde de eerste boei als eerste en had de spinnaker snel staan. De Tyngeling volgde met de Joy22 op zijn kont en kort daarachter de Matrena. Het duurde even voordat sommige spinnakers vol vielen (altijd lastig kort voor vertrek de boel nog omgooien, toch Richard?). De Yngling strijd leverde de in het zwart gestoken Joy-ploeg geen windeieren. Ze wonnen dan ook een plaatsje bij de 2e boei.

06-4

In het derde rak vond de Tyngeling de wind en werden de ‘men in black’ wat opgejaagd. Waren het stalen zenuwen of geluk.. ; maar ze waren snel weg bij boei 3 op jacht naar de Capricio die tot dan toe rustig zijn eigen wedstrijd voer. Kruisend naar de finishlijn werd er dan toch nog van plaats gewisseld. Gevolgd door de Tyngeling en tja, waar bleef de Matrena? Zaten ze alweer met hun gedachten bij de koffie of was het toch een tactische move om in een klein maar fijn deelnemersveld de grootste rating correctie binnen te halen?

04-4

Wetenswaardigheden voor de afwezigen:

  • Mocht je je boot rustig willen optuigen voor het seizoen, kom dan niet rond het palaver naar de haven. (Meer info bij Chanel)
  • De sprits koeken van de bakker in Genderen zijn dusdanig lekker dat het startershuisje te klein begint te worden.
  • Bij de aanwezigen speelt nog steeds de vraag of Thomas in zijn (nieuwe) diepe kuip zat weggedoken, of toch gewoon niet aanwezig was.
  • Ook boven de rivieren is het hemelvaart op 30 mei. Ofwel, komende vrijdag gewoon weer een ZAC wedstrijd. Tot dan!

Rob van Helvoirt, Tyngeling

 03-wedstrijduitslag 2

Solo of The best of the rest

Mary en Greet gaven om half acht het startsein, wind uit het Noord-Westen met een kracht van ongeveer 7 tot 9 knopen. Vanuit de begeleidingboot hield Marino het veld nauwlettend in de gaten en maakten daarbij een serie mooie foto’s. Deze keer werd de korte baan gezeild; start, brugboei, Kromme Nol keringboei, boei bij Legerstee, Finishlijn in de haven.

01 2Met een vloot van zeven boten schoven we naar de startlijn, Cher maakte wederom een sterke start. Ook Frans zat op dat moment prachtig voorin. Thomas maakte een goede start en draaide als eerste de Maas op. Rob ook deze keer weer samen met Ronald zat daar kort achter. Zeevonk dit keer met drie man sterk aan boord kwam ook goed weg. Dat gold niet voor ondergetekende en Rein die met zijn Friendship een slechte start maakte.

05Fijn dat er voldoende wind stond om de zeilen strak te houden. Cher was goed op weg om de boei bij de brug te ronden. Daarachter waren de drie Ynlings in gevecht om als eerste bij de boei te komen. Tyngeling en Matrena  lagen meer naar het midden van de Maas terwijl Witte Geit (of is het Wiite Gij “t?) meer tegen de kant lag. Helaas voor Thomas maakten wij meer snelheid en doken op de boei af. Rob stuurde strak om de boei met ons er vlak achter. Thomas volgde weer kort op ons.

02 2Wild van Wind kwam sterk opzetten en had Hoedoe en de Zeevonk achter zich gelaten, Rein weet ook deze boot goed te trimmen! Helaas voor Frans zat de wind niet genoeg in het Noorden waardoor hij drie slagen moest maken terwijl wij er maar één nodig hadden.

06Na het ronden van de boei bij de Kromme Nol kering gingen de spinakers omhoog. Joy die solo voer was buiten bereik, het doel van Joris en mij was om de andere Ynglings te verslaan. De spi stond snel en we namen wat afstand.  Als de best of the rest doken wij om de boei bij Legerstee, gevolgd door Tyngeling, Witte Geit en Wild van Wind. Jos samen met Cris-Jan en Joop kwamen ook weer dichter bij de groep, het surplus aan expertise bleek te helpen.

07Gelukkig hielden we onze voorsprong want wij lagen wat te dicht onder de kant en op het midden van de Maas stond een betere wind. Met nog een mooie voorsprong kwamen Joris en ik over de finishlijn die een paar minuten eerder geslecht was door Cher.  Rob en Ronald kwamen na ons binnen op de voet gevolgd door Thomas en daarachter weer Rein. Niet veel later kwam Jos over de streep en Frans was de hekkensluiter.

08Bij verrekening met de rating bleek dat Matrena een één had gevaren, Joy de tweede plaats en Tyngeling de derde plaats. Het was een mooie wedstrijd waarbij onderling flink geduelleerd werd. Een prachtige wedstrijd die ouderwets gezellig afgesloten werd in de bak met koffie, fris bier en sterke verhalen.

Richard van der Koppel, Matrena

02-wedstrijduitslag 2

Wind weg

Een zwakke wind uit het Zuid-Westen die zou afnemen beloofde niet veel goeds. Geen snaarstrakke zeilen maar zoeken naar een zuchtje wind. Met zeven boten gingen we van start, samen met Frans en Cher lagen wij als eerste op de Maas.  De Zeevonk was zo vriendelijk om de rest van de vloot nog voor de groene boei te parkeren.  Jos lag prachtig in de wind (welke wind?) en de rest lag daarnaast met nog minder. Helaas voor Frans in zijn BM16m2 lieten wij hem snel achter ons.

01

We hadden besloten om de korte baan te varen, dus drie boeien ronden en naar binnen. Joris en ik gaven de J22 goed partij en wisten als eerste boei 1 te ronden. Gelukkig was de rest van de vloot van de Zeevonk bevrijd en zochten aansluiting. Spi omhoog naar boei 2, Joy met Cher en Gerard aan boord gleden net voor ons langs deze boei.

02

De wind begon nog meer weg te vallen en we besloten de baan in te korten. Dat betekende dat we na boei 2 naar binnen konden.  Even leken de anderen dichterbij te komen maar eenmaal aan gekomen bij de tweede boei werden ze opnieuw geparkeerd. Een kluit zeiltjes bleef bij de boei kleven en waren druk bezig om elkaar af te houden. Het schijnt dat Thomas er nog alles aan gedaan heeft om snelheid te maken. Dit door voorop te gaan staan en de spinaker uit te bomen. Ook dit heeft niet mogen baten.

Voor Joy en Matrena was het stuivertje wisselen en tergend traag kropen we het gat in naar de finishlijn. Met tien meter verschil duwde Cher de boeg over de streep, een minuut later volgde wij. Inderdaad, zo weinig wind dat tien meter een minuut verschil maakte.

03

Al snel na de finish belde Rob mij om te zeggen dat ze achteruit dreven en de wedstrijd staakten. Jammer dat ze deze niet konden uitzeilen maar zo gaat dat soms. Dat betekent dat er geen uislag is omdat er minimaal vier boten moeten finishen. Ons verdriet hebben we verdronken in de bar die we nu in eigen beheer mogen bemannen. Werd het toch nog een feestje, op naar de volgende wedstrijd!

Richard van der Koppel, Matrena

04

 

Goede Vrijdag 2019

Onze eerste wedstrijd van het seizoen op vrijdag 19 april, goede vrijdag! Wat mij betreft was het een goede vrijdag met 6 boten aan de start en voldoende wind en een heerlijke temperatuur. Drie Ynglings, een J22 een FF 65 en een BM verschenen aan de start. Jos en Gerard verzorgende deze keer de start.

img-0838

Met een wind uit het oosten werd er een rondje rechtsom gevaren, eerst naar het gat bij Legerstee, dan naar de boei bij de Kromme Nol kering en daarna naar de brugboei. Alles zou over bakboord genomen worden al was daar nog wat verwarring over tijdens de wedstrijd. Om exact 19:30 uur werd het sein gegeven en voeren we over de startlijn de Maas op.

Cher en Nikki gaven hun J 22 de sporen en gingen als eerste de Maas op gevolgd door Rob en Ton, vlak daarachter zat Joeri met zijn FF65. Thomas volgde met zijn pas aangeschafte Yngling en wist de eerste drie goed bij te houden. Onze tactiek om meer vanuit de haven met halve wind te startten pakt niet goed uit, Achter ons volgde Frans met Houdoe.

Tijdens het eerste kruisrak zat de groep behoorlijk dicht bij elkaar, ook Frans lag goed in het veld. Toch wist Cher al snel het verschil te maken en lag op kop en gaf deze positie niet meer uit handen. Mooi om te zien hoe gemakkelijk de J22 met deze licht wind bleef lopen. Bij het ronden van de eerste boei zaten we dicht bij elkaar met een lichte voorsprong voor Joeri, Rob en Thomas. Daarna kon de Spi omhoog. Bij iedereen zag je dat er wat roest op de procedure zat, behalve bij Cher en Nikki maar die hadden in de haven nog geoefend. Als ik tijd had gehad had ik dat ook zeker gedaan en dat was nodig. Bij het omhoog trekken keek ik verbaasd want de spinaker zag er erg klein uit en zat zo hoog? Wat was er gebeurd deze winter met het zeil? Het zeil was prima maar in de haast had ik twee lijnen verwisseld waardoor hij een kwartslag gedraaid zat…..

Daar verloren we aardig wat tijd meer en het was maar goed dat het bij de anderen ook niet zo soepel ging. Na het herstellen van de fout liepen we goed en wisten we Thomas en Rob te passeren, op naar Joeri die zonder spinaker voer. Tijdens het laatste kruisrak kwamen we de FF 65 voorbij, door naar de laatste boei en daar werd het stuivertje wisselen met een licht voordeel voor Joeri. Uiteindelijk gleden we gebroederlijk naast elkaar over de finishlijn waarbij Joeir 5 seconden de boeg eerder over de lijn drukte. Achter ons waren de twee andere Ynglings met elkaar in gevecht waarbij de Tyngling Thomas achter zich liet. Totdat Thomas ineens snelheid in zijn boot kreeg en Rob en Ton voorbij ging. Waar haalde hij die snelheid vandaan? Tyngeling zat iets de dicht op de kant en bleef vast bleef hangen…… Helaas moest Houdoe door de wegvallende wind de motor startten om zo veilig in de haven terug te komen.

img-0843

Voor een volgende wedstrijd gaan we iets defensiever de baan kiezen zodat iedereen zeilend binnen kan komen. Een leuke start van het seizoen was het zeker, na de wedstrijd hebben we gezellig bij gepraat. Ik vind dat we een ontzettende mooie club hebben en dat we ook dit jaar weer veel plezier met elkaar kunnen beleven. Competitief en sportief op het water en vriendelijk en gezellig in de bar, proost op een mooi zeilseizoen!

Richard van der Koppel, Matrena

01-wedstrijduitslag

WSV Heusden

Bezoek- en postadres
Nieuwe Maasdijk 3A
5256 NX Heusden

Privacyverklaring

Disclaimer

BEL ONS

Telefoon haven
0416 662 584

Marifoon haven
Kanaal 31

INFORMATIE

Bankrekening 1217.84.134
Rabobank BIC RABONL2U
IBAN NL81 RABO 0121 7841 34
Verenigingsregister (KvK)  402.71.137

BTW nummer (Belastingdienst)  NL.0049.70.809.B01