WEB-LOG 2019


Klein maar fijn

 

Alsof het weer ook weekend heeft, waren de weersvoorspellingen voor onze vrijdagavond competitie wederom twijfelachtig. Na wijs beraad heeft de wedstrijd commissie toch besloten de wedstrijd door te laten gaan onder het motto “better sorry than safe”. Ofwel starten en dan maar zien, met de bar als plan B.

01-4

En dat bleek toch wel de juiste keuze. Het begon wat twijfelachtig bij de start. Niet alleen de wind. Zowel de Joy 22 als de Matrena zaten waarschijnlijk met hun gedachten al bij de koffie, want bij het start signaal waren ze letterlijk wat afwezig. De jeugd daarentegen (lees Capricio) stond op scherp. Ook qua kleding daar ze in het wat kille weer (‘senioren’ thermometer) er niet voor terugdeinsden om in korte broek te verschijnen. Samen met de Tyngeling had de Capricio een scherpe start. Met wat weinig wind gingen deze twee dan ook lekker keuvelend de maas op, op enige afstand gevolgd door de Matrena en de Joy.

05-4

Een klein veld weliswaar, maar wel een heel fijn veld. Want kruisend naar Legerstee (vanwege de oosten wind) begon zich een echte battle te vormen. Gebruik makende van de toenemende wind werd er gestreden om elke meter. De volgorde in het veld wisselde dan ook regelmatig. Capriccio ronde de eerste boei als eerste en had de spinnaker snel staan. De Tyngeling volgde met de Joy22 op zijn kont en kort daarachter de Matrena. Het duurde even voordat sommige spinnakers vol vielen (altijd lastig kort voor vertrek de boel nog omgooien, toch Richard?). De Yngling strijd leverde de in het zwart gestoken Joy-ploeg geen windeieren. Ze wonnen dan ook een plaatsje bij de 2e boei.

06-4

In het derde rak vond de Tyngeling de wind en werden de ‘men in black’ wat opgejaagd. Waren het stalen zenuwen of geluk.. ; maar ze waren snel weg bij boei 3 op jacht naar de Capricio die tot dan toe rustig zijn eigen wedstrijd voer. Kruisend naar de finishlijn werd er dan toch nog van plaats gewisseld. Gevolgd door de Tyngeling en tja, waar bleef de Matrena? Zaten ze alweer met hun gedachten bij de koffie of was het toch een tactische move om in een klein maar fijn deelnemersveld de grootste rating correctie binnen te halen?

04-4

Wetenswaardigheden voor de afwezigen:

  • Mocht je je boot rustig willen optuigen voor het seizoen, kom dan niet rond het palaver naar de haven. (Meer info bij Chanel)
  • De sprits koeken van de bakker in Genderen zijn dusdanig lekker dat het startershuisje te klein begint te worden.
  • Bij de aanwezigen speelt nog steeds de vraag of Thomas in zijn (nieuwe) diepe kuip zat weggedoken, of toch gewoon niet aanwezig was.
  • Ook boven de rivieren is het hemelvaart op 30 mei. Ofwel, komende vrijdag gewoon weer een ZAC wedstrijd. Tot dan!

Rob van Helvoirt, Tyngeling

 03-wedstrijduitslag 2

Solo of The best of the rest

Mary en Greet gaven om half acht het startsein, wind uit het Noord-Westen met een kracht van ongeveer 7 tot 9 knopen. Vanuit de begeleidingboot hield Marino het veld nauwlettend in de gaten en maakten daarbij een serie mooie foto’s. Deze keer werd de korte baan gezeild; start, brugboei, Kromme Nol keringboei, boei bij Legerstee, Finishlijn in de haven.

01 2Met een vloot van zeven boten schoven we naar de startlijn, Cher maakte wederom een sterke start. Ook Frans zat op dat moment prachtig voorin. Thomas maakte een goede start en draaide als eerste de Maas op. Rob ook deze keer weer samen met Ronald zat daar kort achter. Zeevonk dit keer met drie man sterk aan boord kwam ook goed weg. Dat gold niet voor ondergetekende en Rein die met zijn Friendship een slechte start maakte.

05Fijn dat er voldoende wind stond om de zeilen strak te houden. Cher was goed op weg om de boei bij de brug te ronden. Daarachter waren de drie Ynlings in gevecht om als eerste bij de boei te komen. Tyngeling en Matrena  lagen meer naar het midden van de Maas terwijl Witte Geit (of is het Wiite Gij “t?) meer tegen de kant lag. Helaas voor Thomas maakten wij meer snelheid en doken op de boei af. Rob stuurde strak om de boei met ons er vlak achter. Thomas volgde weer kort op ons.

02 2Wild van Wind kwam sterk opzetten en had Hoedoe en de Zeevonk achter zich gelaten, Rein weet ook deze boot goed te trimmen! Helaas voor Frans zat de wind niet genoeg in het Noorden waardoor hij drie slagen moest maken terwijl wij er maar één nodig hadden.

06Na het ronden van de boei bij de Kromme Nol kering gingen de spinakers omhoog. Joy die solo voer was buiten bereik, het doel van Joris en mij was om de andere Ynglings te verslaan. De spi stond snel en we namen wat afstand.  Als de best of the rest doken wij om de boei bij Legerstee, gevolgd door Tyngeling, Witte Geit en Wild van Wind. Jos samen met Cris-Jan en Joop kwamen ook weer dichter bij de groep, het surplus aan expertise bleek te helpen.

07Gelukkig hielden we onze voorsprong want wij lagen wat te dicht onder de kant en op het midden van de Maas stond een betere wind. Met nog een mooie voorsprong kwamen Joris en ik over de finishlijn die een paar minuten eerder geslecht was door Cher.  Rob en Ronald kwamen na ons binnen op de voet gevolgd door Thomas en daarachter weer Rein. Niet veel later kwam Jos over de streep en Frans was de hekkensluiter.

08Bij verrekening met de rating bleek dat Matrena een één had gevaren, Joy de tweede plaats en Tyngeling de derde plaats. Het was een mooie wedstrijd waarbij onderling flink geduelleerd werd. Een prachtige wedstrijd die ouderwets gezellig afgesloten werd in de bak met koffie, fris bier en sterke verhalen.

Richard van der Koppel, Matrena

02-wedstrijduitslag 2

Wind weg

Een zwakke wind uit het Zuid-Westen die zou afnemen beloofde niet veel goeds. Geen snaarstrakke zeilen maar zoeken naar een zuchtje wind. Met zeven boten gingen we van start, samen met Frans en Cher lagen wij als eerste op de Maas.  De Zeevonk was zo vriendelijk om de rest van de vloot nog voor de groene boei te parkeren.  Jos lag prachtig in de wind (welke wind?) en de rest lag daarnaast met nog minder. Helaas voor Frans in zijn BM16m2 lieten wij hem snel achter ons.

01

We hadden besloten om de korte baan te varen, dus drie boeien ronden en naar binnen. Joris en ik gaven de J22 goed partij en wisten als eerste boei 1 te ronden. Gelukkig was de rest van de vloot van de Zeevonk bevrijd en zochten aansluiting. Spi omhoog naar boei 2, Joy met Cher en Gerard aan boord gleden net voor ons langs deze boei.

02

De wind begon nog meer weg te vallen en we besloten de baan in te korten. Dat betekende dat we na boei 2 naar binnen konden.  Even leken de anderen dichterbij te komen maar eenmaal aan gekomen bij de tweede boei werden ze opnieuw geparkeerd. Een kluit zeiltjes bleef bij de boei kleven en waren druk bezig om elkaar af te houden. Het schijnt dat Thomas er nog alles aan gedaan heeft om snelheid te maken. Dit door voorop te gaan staan en de spinaker uit te bomen. Ook dit heeft niet mogen baten.

Voor Joy en Matrena was het stuivertje wisselen en tergend traag kropen we het gat in naar de finishlijn. Met tien meter verschil duwde Cher de boeg over de streep, een minuut later volgde wij. Inderdaad, zo weinig wind dat tien meter een minuut verschil maakte.

03

Al snel na de finish belde Rob mij om te zeggen dat ze achteruit dreven en de wedstrijd staakten. Jammer dat ze deze niet konden uitzeilen maar zo gaat dat soms. Dat betekent dat er geen uislag is omdat er minimaal vier boten moeten finishen. Ons verdriet hebben we verdronken in de bar die we nu in eigen beheer mogen bemannen. Werd het toch nog een feestje, op naar de volgende wedstrijd!

Richard van der Koppel, Matrena

04

 

Goede Vrijdag 2019

Onze eerste wedstrijd van het seizoen op vrijdag 19 april, goede vrijdag! Wat mij betreft was het een goede vrijdag met 6 boten aan de start en voldoende wind en een heerlijke temperatuur. Drie Ynglings, een J22 een FF 65 en een BM verschenen aan de start. Jos en Gerard verzorgende deze keer de start.

img-0838

Met een wind uit het oosten werd er een rondje rechtsom gevaren, eerst naar het gat bij Legerstee, dan naar de boei bij de Kromme Nol kering en daarna naar de brugboei. Alles zou over bakboord genomen worden al was daar nog wat verwarring over tijdens de wedstrijd. Om exact 19:30 uur werd het sein gegeven en voeren we over de startlijn de Maas op.

Cher en Nikki gaven hun J 22 de sporen en gingen als eerste de Maas op gevolgd door Rob en Ton, vlak daarachter zat Joeri met zijn FF65. Thomas volgde met zijn pas aangeschafte Yngling en wist de eerste drie goed bij te houden. Onze tactiek om meer vanuit de haven met halve wind te startten pakt niet goed uit, Achter ons volgde Frans met Houdoe.

Tijdens het eerste kruisrak zat de groep behoorlijk dicht bij elkaar, ook Frans lag goed in het veld. Toch wist Cher al snel het verschil te maken en lag op kop en gaf deze positie niet meer uit handen. Mooi om te zien hoe gemakkelijk de J22 met deze licht wind bleef lopen. Bij het ronden van de eerste boei zaten we dicht bij elkaar met een lichte voorsprong voor Joeri, Rob en Thomas. Daarna kon de Spi omhoog. Bij iedereen zag je dat er wat roest op de procedure zat, behalve bij Cher en Nikki maar die hadden in de haven nog geoefend. Als ik tijd had gehad had ik dat ook zeker gedaan en dat was nodig. Bij het omhoog trekken keek ik verbaasd want de spinaker zag er erg klein uit en zat zo hoog? Wat was er gebeurd deze winter met het zeil? Het zeil was prima maar in de haast had ik twee lijnen verwisseld waardoor hij een kwartslag gedraaid zat…..

Daar verloren we aardig wat tijd meer en het was maar goed dat het bij de anderen ook niet zo soepel ging. Na het herstellen van de fout liepen we goed en wisten we Thomas en Rob te passeren, op naar Joeri die zonder spinaker voer. Tijdens het laatste kruisrak kwamen we de FF 65 voorbij, door naar de laatste boei en daar werd het stuivertje wisselen met een licht voordeel voor Joeri. Uiteindelijk gleden we gebroederlijk naast elkaar over de finishlijn waarbij Joeir 5 seconden de boeg eerder over de lijn drukte. Achter ons waren de twee andere Ynglings met elkaar in gevecht waarbij de Tyngling Thomas achter zich liet. Totdat Thomas ineens snelheid in zijn boot kreeg en Rob en Ton voorbij ging. Waar haalde hij die snelheid vandaan? Tyngeling zat iets de dicht op de kant en bleef vast bleef hangen…… Helaas moest Houdoe door de wegvallende wind de motor startten om zo veilig in de haven terug te komen.

img-0843

Voor een volgende wedstrijd gaan we iets defensiever de baan kiezen zodat iedereen zeilend binnen kan komen. Een leuke start van het seizoen was het zeker, na de wedstrijd hebben we gezellig bij gepraat. Ik vind dat we een ontzettende mooie club hebben en dat we ook dit jaar weer veel plezier met elkaar kunnen beleven. Competitief en sportief op het water en vriendelijk en gezellig in de bar, proost op een mooi zeilseizoen!

Richard van der Koppel, Matrena

01-wedstrijduitslag

WSV Heusden

Bezoek- en postadres
Nieuwe Maasdijk 3A
5256 NX Heusden

Privacyverklaring

Disclaimer

BEL ONS

Telefoon haven
0416 662 584

Marifoon haven
Kanaal 31

INFORMATIE

Bankrekening 1217.84.134
Rabobank BIC RABONL2U
IBAN NL81 RABO 0121 7841 34
Verenigingsregister (KvK)  402.71.137

BTW nummer (Belastingdienst)  NL.0049.70.809.B01